Hrnjić: Više bih voljela da mi dijete umre nego da ga smjestim u Zavod Pazarić

Vijesti 12. apr 202313:27 0 komentara
N1

Aida Hrnjić, majka djeteta koje ima poremećaj iz autističnog spektra i direktorica Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju "Colibri", za N1 je, između ostalog, komentarisala i posljednje navode o lošem stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Podsjećanja radi, Samir Suljagić, direktor Zavoda Pazarić jutros je demantovao te navode u programu N1 navodeći da se poštuju svi propisi. S druge strane, Hrnjić kaže da pomno prati situaciju u Zavodu Pazarić kao i medijske istupe šefa te ustanove naglašavajući da joj stvari ne djeluju onako kako je rečeno.

“I stoga moram javno nešto reći što neće biti dobro. Kada govorimo o mom djetetu, jer kao majka to imam pravo reći, i kada se priča u tom nekakvom kontekstu šta ako mene više ne bude i ako bi jedina mogućnost za njega bila smještanje u instituciju kao što je Zavod Pazarić ja zaista i iskreno više bih voljela da moje dijete umre nego da ga ikada smjestim u jednu takvu ustanovu. Znam puno roditelja koji imaju isto ovakvo mišljenje i to vam kažem bez ikakve dvojbe. Ne krivim direktora, da kažem da ne valja tamo ništa šta god da rade, jer oni su samo jedna mala karika u tom lancu. Ono što mi kao mami smeta je činjenica da ćemo se pozivati na zakone o nekoj javnoj instituciji, slažem se da bi bilo nedopustivo da bilo ko od uposlenika izađe i javno govoriti o nekakvom konkretnom slučaju, ali govoriti o lošim uslovima rada u jednoj instituciji koju plaćamo iz budžeta, tu mi već nešto nije uredu, a pritom nemate uredbe dugo godina samo zato što nema nekakvih ministara”, navela je Hrnjić.

Dalje je uporedila iznos koji se iz kantonalnog budžeta izdvaja za jednog štićenika u Zavodu Pazarić sa naknadom koju roditelj njegovatelj dobija po novom zakonu.

“Dakle, iz budžeta Kantona Sarajevo se izdvaja 1.300 KM za jednog štićenika, a po zakonu roditelj njegovatelj dobija minimalac za brigu o svom djetetu. I postavlja se pitanje zbog čega se toliki novac izdvaja za ustanovu u kojoj, kako možemo vidjeti, se i ne brinu dobro o tim štićenicima. O onoj aferi ‘Pazarić’ zasjedao je federalni Paralment i oni su donijeli određene zaključke koji su trebali biti obvezujući i za Vladu, direktore, ali i sve tamo uposlene. Nikada više nismo čuli u javnosti šta se desilo sa 13 ekonomista u Zavodu Pazarić, šta se desilo s njima da li su prekvalifikovani u skladu sa zakonom i mnogo je tu još nejasnih stvari koje dovode do toga da bih ja više nažalost željela da moje dijete umre prije mene nego da ga smjestim u jednu takvu ustanovu i zaista 90 posto roditelja s poteškoćama tako razmišlja”, naglasila je Hrnjić.

Navela je i to da je jedan od zaključaka u parlamentu tada bio i da se radi na deinstitucionaliazaciji što znači da se štićenici uče prilagođavanju sredini i socijalizaciji kako ne bi bili ovisni o ustanovama.

“To nam je jedan od uslova za evropski put, a ja pitam sve iz Zavoda Pazarić šta su uradili po tom pitanju, dokle su konkretno došli, zašto se ne ojačava porodica. Mišljenja sam da se ništa ne radi na tome i da i oni pojedinci koji bi nešto uradili bivaju brzo ušutkani i onda se pozivaju na to da nemamo ministra i tada se pozivaju na određene zakone, a kada je riječ o pravima tih štićenika onda tu zakona nema. I zaista nije stvar o tome ko je direktor već je pitanje sistema koji se suštinski treba mijenjati”, istakla je.

Kada se govori o adkevatnom smještaju i brizi djece sa poteškoćama u razvoju, Hrnjić smatra da moraju postojati Dnevni centri i ovom prilikom pozvala je sve nadležne u Federaciji BiH da rade na njihovom otvaranju.

“I da se jako radi na jačanju porodice. Uvijek će biti određen broj djece i osoba koji nažalost nemaju roditelje ili se ne mogu brinuti o svojoj djeci jer su stari i umorni i onda je uredu smjestiti djecu u ustanovu koja će u potpunosti biti transparentna i otvorena. Također, puno govori i činjenica da nikada nije uspostavljen ni registar djece sa poteškoćama u razvoju. Tu je i druga činjenica da ovakve probleme nemate u drugim institucijama niti se one iznose u javnosti poput zavoda Drin i u Bakovićima i onda to meni daje neki refleksiju političkih borbi što apsolutno nije uredu. Moraju se otvarati Dnevni centri i pomoći porodicama da djecu ne ostavljaju u takve institucije i to će biti mnogo isplativije nego da se troše novci u institucije. Svakako je naložena deinstitucionalizacija, a ne unaprijeđenje institucija. Jasno je da se moraju unaprijediti uslovi za štićenike koji su tamo, ali generalno sistem se mora mijenjati potpuno”, zaključila je Hrnjić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!