Hronologija presude Ratku Mladiću

Vijesti 31. maj 202119:08 0 komentara

Hronologija presude Ratku Mladiću. Nakon deset godina suđenja, sud u Haagu 8. juna izreći će pravomoćnu presudu bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću. Mladić je prije tri godine prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora. U nastavku vam donosimo hronologiju ovo slučaja i najzanimljivije detalje koji su obilježili ovaj predmet.

Optužnica protiv Ratka Mladića podignuta je jula 1995. godine, dok je prvi put javno objavljena godinu dana kasnije. Bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske proveo je u bjekstvu čak 16 godina. Uhapšen je u srbijanskom selu Lazarevo 2011. godine. Šest godina kasnije u Haagu, Mladić je prvostepeno osuđen na kaznu zatvora. Pravosnažna presuda biće izrečena za osam dana.

Mladić u Haagu – deset godina i 10 dana

Nakon tačno 10 godina i 10 dana otkako je Mladiću počelo suđenje. Pred Tribunalom u ovom predmetu je svjedočilo 300 svjedoka. Dok su iskazi 600 svjedoka uvršteni u spis uz 10.000 materijalnih dokaza.

“Živ sam i zdrav sam. I biću dok ima našeg plemena i našeg naroda. A ova optužnica je pala u vodu”. Ovo su posljednje riječi haškog osuđenika uz negodovanje za vrijeme iznošenja žalbe tužilaštva Mehanizma za krivične sudove u Haagu.

Prvostepenom presudom Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici. Progone Bošnjaka i Hrvata. Terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Prvostepeno je oslobođen za genocid počinjen u još šest opština u Bosni i Hercegovini 1992. godine.

“Presuda Ratku Mladiću će izazvati i pažnju svijeta generalno. S obzirom na to da je on toliko poznata ličnost i činjenicu koliko dugo je izbjegavao pravdu i bio u bjekstvu. Posebno je značajna sa političkog aspekta. Kada se zna da mi i dalje živimo revizionizam i negiranje sudski utvrđenih činjenica”, zaključuje Denis Džidić, direktor BIRN BiH.

Sudski utvrđene činjenice negiraju se godinama u bosanskohercegovačkom enitetu Republika Srpska i državi Srbiji. Da li će se to moći spriječiti u budućnosti? U udruženju žrtava i svjedoka genocida nisu optimistični. Kažu OHR je propustio mnogo prilika da nemetne Zakon o zabrani negiranja genocida.

Institucije iza veličanja ratnih zločinaca

“Nažalost nećemo moći u cjelosti spriječiti nešto takvo. Isto je kada je u pitanju holokaust. Toga će uvijek biti. Naš cilj je da spriječimo institucije da to zloupotrebljavaju. U BiH imamo institucije koje stoje iza veličanja ratnih zločinaca. Toga nigdje u svijetu nema. To imamo pogotovo u entitetu Republika Srpska i Srbije”, ističe Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Desetogodišnje suđenje obilježilo je i teško zdravstveno stanje Ratka Mladića. Njegova odbrana u nekoliko navrata tražila je odlaganje suđenja. Međutim, sud to nije dozvolio. Mladić je pravio incidente, zbog kojih je izbačen iz sudnice. Ali i ponašao se neprimjereno u sudnici.

Izricanje drugostepene presude Ratku Mladiću zakazano je za 8. juni ove godine u Haagu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!