Hujdur za N1: Situacija na Uborku je gora otkako Mostar ima novu vlast

Vijesti 03. jun 202218:35 > 20:21 0 komentara

Omer Hujdur, predsjednik Udrženja “Jer nas se tiče”, ali i mostarskog Gradskog odbora stranke “Narod i Pravda” za N1 je komentarisao stanje na Uborku kazavši da gradska vlast u Mostaru ne čini ništa da popravi stanje i pronađe novu lokaciju za deponiju jer postojeća, kako je istakao, je zapravo velika ekološka katastrofa koja svakog trenutka može eksplodirati.

“Oni na sve načine pokušavaju da otpočnu nove kasete, koje bi tu bile neograničeno u nedogled. Mi pokušavamo to da zaustavimo , da to bude u nekom razumnom roku, da se ta deponija zatvori i iznađe nova lokacija i da to krene u pravom smjeru”, naglasio je Hujdur.

O srazmjerama ekološke katastrofe jer podzemne vode iz Uborka odlazi u sliv Neretve, Hujdur kaže sljedeće:

“Studija je pokazala da su podzemne vode zagađene podzemnim metalima kao i zemljište u velikom obimu oko deponije.  Situacija je katastrofalna. Međutim, situacija kako je preuzela ova vlast do danas je najgora”, istakao je Hujdur.

Hujdur je pojasnio da otkako je imenovana nova gradska vlast u Mostaru, ona nije učinila ništa da se stanje popravi, utvrdi krivac za katastrofalno stanje već, kako Hujdur tvrdi, prebacuju odgovornost na njih kao aktiviste te ih smatraju odgovornim jer se stanje ne popravlja.

“Studija koja je urađena ima ovakav zaključak: Deponija na ovoj lokaciji ne može garantovati sigurnost za ljude i biljni svijet. Međutim i pored toga federalno ministarstvo okoliša je dalo dozvolu i mi smo zbog toga ih tužili”, naveo je Hujdur.

Na kraju, Hujdur kaže da ekološka katastrofa na Uborku svakog trenutka može eksplodirati i da Grad samo želi da građane okrene protiv aktivista umjesto da pronađu novu lokaciju za deponiju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!