Huremović: Sarajevo postalo tolerantnije, otvorenije i više prihvata LGBT osobe

Vijesti 24. jun 202317:50 2 komentara
N1/F.Z.

U Sarajevu je počelo okupljanje učesnika četvrte Povorke ponosa koja se ove godine održava pod sloganom "Ponosno zajedno". Pred samu šetnju, obratili su se iz Organizacionog odbora Povorke ponosa. Svi saglasni, vidljivo je da je Sarajevo postalo tolerantnije, otvorenije i više prihvata LGBT osobe, ali situacija je, kažu, još uvijek daleko od idealne.

Lejla Huremović iz OO Povorke ponosa rekla je da još uvijek nisu ravnopravni zakonski i to je prva stvar na kojoj se treba raditi.

“Jako je važno da se smanji nasilje nad LGBT osobama. Nasilje je prisutno u porodicama, na ulicama, u poslovnoj sferi, bilo gdje gdje su LGBT osobe vidljive. One na neki način doživljavaju nasilje i diskriminaciju. Mi već pet godina zahtjevamo da institucija reaguju”, navela je Huremović.

N1/F.Z.

Glavni cilj povorke je, naglasila je Huremović, da razbija dikriminaciju i predrasude u društvu.

“Vidljivo je da je Sarajevo postalo tolerantnije, otvorenije i prihvata više LGBT osobe, naravno još nije idealno, još uvijek postoje pojedinci koji misle da nas treba izolovati, odstraniti…”, kazala je Huremović.

Mirza Halilčević, član Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa, kazao je, između ostalog, da najviše žele da postignu izmjene i dopune aktuelnog zakona o javnom okupljanju na nivou KS, ali isto tako i rješavanje istospolnih partnerstava na svim nivoima u BiH.

N1/F.Z.

“Htjeli smo aktuelizirati i pitanje pro-aktivnog djelovanje društva, ali isto tako i političkih institucija. Očekujemo da svi koji učestvuju u donošenju političkih odluka, aktivno preuzme ulogu u zaustavljanju homofobije”, naveo je on.

Halilčević: Problematičan stav gradonačelnice Sarajeva

Komentarišući da gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić nije dala dozvolu da se Vijećnica osvijetli u duginim bojama, Halilčević je ocijeno da je to problematičan stav, budući da je Vijećnica služila za oslikavanje najrazličitijih komercijalnih kompanija, klubova, događaja.

Dina Bajrektarević, članica OO povorke ponosa, podsjetila je da je ovogodišnji slogan pod kojim šetaju “Ponosno zajedno”, čime žele poslati poruku da je savezništvo prisutno u bh. društvu kada su u pitanju LGBT osobe, ali da je ono dosta zadržano između četiri zida.

“Podrška postoji ali je potrebno da se ona podigne negdje na površinu”, poručila je Bajrektarević.

N1/F.Z.

Šetnja pripadnika LGBT zajednice, aktivista i građana će krenuti u 18 sati ulicama Zmaja od Bosne – Hiseta – Obala Kulina bana – Kulovića te završava ispred Narodnog pozorišta na Trgu Susan Sontag. Program ispred Narodnog pozorišta je planiran u trajanju od 19 do 21 sati.

Sve vijesti vezane za povorku ponosa pratite na našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare