Hurtić: Pozivam sve majke, supruge, žene da podvuku crtu, napuste kuću i ne vraćaju se nasilniku

Vijesti 10. nov 202315:00 0 komentara
N1

Nakon svirepog trostrukog ubistva u Gradačcu, koje je prije tri mjeseca počinio Nermin Sulejmanović iz ovog grada, javnost vrši pritisak da se unaprijede zakoni koji štite, prije svega ženu, ali i svaki drugi oblik nasilja nad građanima u BiH. U prvom redu, femicid je neophodno uvrstiti u Krivični zakon FBiH.

Kao društvo nismo sazreli, a o ovakvim stvarima mora se razgovarati, poručio je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, na konferenciji za novinare održanoj u Gradačcu.

“Posebno, nakon ovakvih, tragičnih ishoda. Ni o ovom slučaju ne bi se mnogo govorilo, da svirepi čin ubistva nije emitovan javno”, ocjenjuje Hurtić.

“Ubistvo je emitovano uživo, poslije toga se desilo još ubistava, ali niko o tome ne razgovara. Kao društvo moramo sazrijeti, razgovarati. Ovo je početak rješavanja problema. Malo se priča i o maltretiranju djece, starijih, roditelja u porodici. Da probamo napraviti neki akcioni plan. Naravno, tu se moraju uključiti i šira zajednica i političari”, kaže Hurtić.

Hurtić ocjenjuje i da djeca, posebno djevojčice, koje su bile izložena maltretiranju i svjedočili mu u porodici prije, na primjer, prije 15 godina, imaju veću šansu da to iste dožive i nakon zasnivanja vlastite bračne zajednice.

“Pozivam sve majke, supruge, žene, da podvuku crtu i kažu stop nasilju, da krenu iz te kuće i ne vraćaju se nasilniku”, kaže Hurtić.

“Mi smo danas imali priliku da razgovaramo s predstavnicima Sigurnih kuća u BIH, da vidimo s kojim se problemima suočavaju. Naš cilj je da Gradačac nakon svega ovoga ne bude prepoznat u javnosti samo kao mjesto stravičnog zločina nego i mjesto s kojeg je pokrenuta inicijativa da se ovakve situacije ne bi ponavljale”, kaže Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca.

U proteklom periodu, konstatuju govornici, održano je niz sastanaka, nakon kojih su, kako kažu, uslijedile su pozitivne promjene. Prošle sedmice je upućena inicijativa, pristupa se izradi jedne studije koja bi trebalo da precizira uslove i načine u kojima će se otvarati nove sigurne kuće, gdje je moguće i gdje je to neophodno, kažu.

Ključ svih problema je uspostavljanje efikasne saradnje u lokalnoj zajednici, kaže Gordana Vidović, iz Udruženje građana “Budućnost” iz Modriče.

“Ovo je prilika da tako radimo u svim lokalnim zajednicama jer relevantni akteri moraju zajedno raditi na ovom problemu. Ako analiziramo ovaj i neke druge slučajeve, moramo da reagujemo na različite načine. Naša Sigurna kuća ima dobru saradnju sa Agencijom za ravnopravnost polova, s ministarstvom. BiH ima obavezu da ratifikuje Istanbulsku konvenciju. Želja nam je da postoji nulta tolerancija na nasilje nad ženama i svim drugim građanima”, kaže Vidović.

Podsjećamo, Nermin Sulejmanović je prije tri mjeseca, najprije, brutalno pretukao, a zatim usmrtio svoju bivšu suprugu Nizamu Hećimović, a sve to je prenosio uživo, putem društvene mreže. Nakon toga ubio je još dvije osobe – sina i oca Onder, a tri pokušao. Prošle sedmice u Tuzli je održana konferencija za medije nadležnih iz Kantonalnog Tužilaštva i MUP-a, pri čemu je konstatovano da prilikom rasvjetljavanja okolnosti pod kojima je došlo do ovog tragičnog ishoda, nije bilo propusta u radu niti PU Gradačac, niti postupajućeg sudije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!