Huskić: Fokus stavljen na Izborni zakon, a BiH je i dalje u istoj blokadi

Vijesti 29. okt 202109:33 > 09:42 0 komentara
N1

Adnan Huskić, analitičar za N1 je komentarisao sastanke lidera političkih stranaka sa Matthewom Palmerom, američkim izaslanikom za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini. Mišljenja je da je fokus sada stavljen na izmjene Izbornog zakona, a da je BiH i dalje u istoj blokadi kao i prije dvije sedmice.

Govoreći o navedenim sastancima, Huskić smatra da je još daleko od dogovora ono što se nalazi “na stolu”.

“Ono što koliko toliko vraća povjerenje u cijeli proces jeste to što je Venecijanska komisija ovaj prijedlog ocijenila kao prihvatljiv tako da barem s te strane imamo djelimično pozitivne signale. S druge strane, cjelokupan proces je kao i uvijek nakaradno postavljen. Mi imamo ovdje standardan pokušaj jedne dosta slabe posebno zapadne međunarodne zajednice koja je potpuno izgubila i kompas, dijelom rekao bih i snagu u smislu njihovog angažmana u BiH. Možda čak i nezainteresovanosti”, naveo je Huskić.

Ističe da su prijedlozi kreirani tako da idu niz dlaku onim najagresivnijim i najglasniji.

“I u tom smislu, mislim da su baš ti akteri uspjeli započeti proces tako i sa takvim prijedlozima koji su u velikoj mjeri bili lišeni onoga što su ključne stvari prema kojima bismo se mi kao država trebali kretati, to su te evropske vrijednosti ili da se ne odmičemo barem od onoga što je Evropska komisija navela kao nužne promjene. Mislim da treba sačekati prije svega da vidimo kakvi prijedlozi će konkretno biti na stolu. Ne treba zaboraviti da ukoliko zadire u ustavnu materiju da će i tako trebati jedna dvotrećinska većina u Parlamentu i nadam se da će one stranke koje racionalnije stvari posmatraju moći zaustaviti štetne tendencije”, naglasio je.

Mišljenja je da je “najelegantnije” rješenje u ovoj cjelokupnoj situaciji zapravo indirektan izbor članova Predsjedništva BiH iz Parlamenta BiH.

“Sve drugo nužno dodatno komplikuje situaciju, a rekao bih da u BiH zaista ne nedostaje kompleksnih rješenja koja su dodatno znala zapetljati trenutno stanje da više ne znamo gdje nam je početak, a gdje kraj. I u tom smislu sam skloniji bio nekom elegantnom rješenju koje se u ovom momentu izgubilo. Tako da sve dalje što se radi jeste ustvari pokušaj da se akomodiraju dijametralno suprotni zahtjevi koji postoje unutar Federacije BiH na koji način riješiti ovaj problem, a onda još i adresirati sve one presude Evropskog suda za ljudska prava”, dodao je Huskić.

Brojne reakcije je izazvala Palmerova izjava da je moguće ostvariti održivi izborni model koji je u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava i sa mantrom o jednoj državi, dva entiteta, tri konstitutivna naroda plus ostali. Mnogi su naveli da to dodatno cementira politiku podjela i diskriminaciju. Upitali smo Huskića da li je to zvanična politika SAD-a ili samo Palmerova nespretna izjava?

“Ne bih rekao da je to nespretna izjava, ali ono što možemo zaključiti jeste da je pristup SAD-a u BiH sveden na nivo ljudi poput Matthewa Palmera, Gabriela Escobara i mislim da je to ustvari direktan rezultat jedne 25-godišnje tromosti ne samo u smislu lobiranja. Imate situaciju u kojoj je Republika Srpska potrošila milione na lobiranje u Washingtonu, s druge strane, Hrvatska je na neki način bila instrumentalna u lobiranju za ono za šta se HDZ BiH pod kišobranom HNS-a isključivo zalaže kao rješenje. Niste mogli čuti niti jednu izjavu hrvatskih političara koja se odnosila na Izborni zakon i BiH uopće, a koja nije pominjala pitanje tog Izbornog zakona. Dakle, imate jednu orkestriranu kampanju lobiranja po pitanju određenih rješenja vezano za BiH i rekao bih pravac daljeg razvoja. Evo sada ja pitam gdje su ostali i te bošnjačke stranke, na šta se potrošila silna diplomatska energija svih ovih godina, a da se nisu uspjele sačuvati ni one simpatije koje su postojale za BiH, mislim da se odgovori na ta pitanja mogu naći kod bošnjačkih ili stranaka bosanskog spektra i pitati šta se desilo sa našom diplomatijom i kako smo došli do ove tačke”, kazao je Huskić.

Naglasio je da se čini da je Izborni zakon postao važniji od trenutne poltičke krize u BiH.

“Da li je to dobro ili loše ne znam u ovom trenutku. Činjenica je da se vrši pritisak i da će izmjene Izbornog zakona morati na kraju proći kroz Parlament BiH. Da li to podrazumijeva kraj ovog potpuno besmislenog bojkota, nečega čime je Milorad Dodik po ko zna koji put izvanredno kapitalizirao nad opozicijom u onome što je njemu ključno, a to je zadržavanje primata unutar RS, a samim tim i mogućnosti da se blokiraju procesi u BiH. Činjenica je i to da cijeli ovaj proces još nije definisan, tačnije pravac djelovanja, ja ne vidim da se vodi ozbiljan razgovor o tome na koji način će se i ako dođe do dogovora ići u izmjene Izbornog zakona. Jedino se djelimično uspio baciti fokus na pitanje izborne reforme, a da se manje priča o jednoj blokadi koja još traje. Nema kvalitativne promjene, blokada stoji, a konstatno imamo priču oko Izbornog zakona, a u istoj situaciji smo kao prije dvije sedmice”, istakao je.

“Međunarodna zajednica neće nijemo posmatrati”, poruka je Christiana Schmidta tokom obraćanja u Parlamentu BiH zastupnicim, a Huskić smatra da je poprilično skeptičan po pitanju određene promjene u djelovanju ovog visokog predstavnika u odnosu njegove prethodnike.

“Ne vidim razlog zašto bi se nešto promijenilo u pristupu ključnih zapadnih međunarodnih aktera prema BiH, barem ja ne vidim nekakav pravac bitno drugačiji od trenutnog. Ovakve najave smo imali i ranije i mislim da je ovo izuzetno štetno za sve nas u BiH, pogotovo onih alternativnih političkih aktera. Ta priča da će neko rješavati probleme s vana i ne vidim ništa u tome osim da je Schmidt u posljednje vrijeme više bio van nego u BiH. Valjda bi trebalo vidjeti nekakva konkretna rješenja. Ne vidim da je došlo do određene vrste spoznaje na Zapadu da je došlo vrijeme da se drugačije pristupi BiH. Mislim da smo sve ove godine puni cinizma i mislim da je teško prihvatiti to da će se neko drugačije pobrinuti za BiH. Situacija je davno prešla sve one crvene linije o kojima se ranije pričalo. Mi smo duboko u krizi koja se produbljuje i vrlo sam skeptičan po pitanju da će se nešto promijeniti”, poručio je Huskić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!