I gašenje požara se u BiH politiziralo: Može li se spasiti nacionalno blago države?

VIDEO 13. aug 202420:03 0 komentara

Od subote bukti požar na dijelu planine Zelengore. Od šest sati jutros na terenu su dva helikoptera OSBiH i Republike Srpske. U pomoć su pristigla i dva helikoptera Republike Srbije. Gašenje požara otežavaju visoke temperature i nepristupačnost terena. Može li se spasiti nacionalno blago države? Evo šta smo tokom dana zabilježili na terenu.

Četvrti dan vec u plamenu je planina Zelengora. Vatrena stihija širila se i tokom noci uprkos nizim temperaturama prijeteci da zahvati veci dio Nacionalnog parka Sutjeska.

Zoran Čančar, v.d. direktor Nacionalnog parka Sutjeska:

“Požar se proširio u određenom dijelu gdje je borova visoka šuma, ali jutros rano su dejstvovali helikopteri i to se saniralo. Mislim da je lokalizovan požar i dalja eskalacija ne bi trebala u onome dijelu”.

Požar je uzrokovao i odranjanje kamenja koje je raznosilo vatru. U opasnosti je bio magistralni put Foča-Gacko, ali je taj dio spašen uz pomoć dva helikoptera Oružanih snaga BiH.

Kasim Demirovic, poručnik OSBiH:

“Situacija je dosta bolja od jučerašnje. OSBiH su svojim dejstvom zajedno sa dejstvom helikoptera iz RS su stavili požar pod kontrolu u određenim dijelovima”.

Dva helikoptera Oružanih snaga kapaciteta hiljadu odnosno 450 litara, te helikopter Republike Srpske kapaciteta hiljadu litara nisu bili dovoljni da se zustavi vatrena stihija. Nakon zahtjeva Vijeća ministara, na Tjentište su sletila dva helikoptera Republike Srbije, koja su od subote spremno čekala akciju.

Boban Kusturić:

“Imaju jedno vedro od 3 i po do 4 tone, a drugo je 1200 litara. Znači sad ćemo na ovu tačku na koju mi izbacujemo hiljadu litara, u roku od 30 sekundi na isto to mjesto izbaciti preko pet tona vode”.

Jovica Mihajlović, kapetan na helikopteru Super puma Srbija:

“Teren je vrlo nepristupačan, teren je vrlo težak za gašenje i ovdje jedino punu učinkovitost može imati helikopter. Mada i za helikopter nije baš najidealniji teren, ono što mi kažemo, ako možemo biramo, biramo što bolji i ravniji teren. Ali, dobro, Bože moj… Ovaj helikopter je bukvalno pravljen za akcije gašenja požara”.

Gorak ukus, kažu prisutni, ostavlja činjenica da se gašenje požara politiziralo, te da se predugo čekalo da se pošalje zahtjev za međunarodnu pomoć.

Boris Trninić, Republička uprava civilne zaštite:

“Sad smo tu gdje jesmo, moglo je ovo mnogo ranije, mnogo brže da ne dođemo do ove situacije ali šta je tu je. Ovo zahtijeva posebnu priču pa i do krivične odgovornosti ljudi koji su samovoljno spriječavali da se mnogo prije riješi ovaj slučaj”, kazao je Trninić.

Koliko je Nacionalnog parka Sutjeska BiH izgubila znače se naknadno, ali zasigurno je šteta velikih razmjera.

Milan Vukadinović, načelnik Foče:

“Šteta je nemjerljiva i to je ogromna prostranstva koja su unakažena i izgorila, šta je tu je, idemo daje spasiti što se spasiti može”.

A nakon Zelengore, napominju, sljedeća stanica je Bileća, gdje se takođe aktivirao jak požar. Jedan u nizu požara koji su posljednjih dana zadesili BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!