“I mi smo porodica Milorada Dodika”: Šta znače nove sankcije koje su obuhvatile i četiri firme?

Vijesti 23. okt 202320:48 2 komentara

Na Palama skup podrške predsjedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku. Okupljeni simpatizeri i aktivisti SNSD-a poručili "i mi smo porodica Milorada Dodika". Skup je organiziran i kao podrška Dodikovoj djeci Igoru i Gorici, koji su od petka na crnoj američkoj listi. I danas se razmatra šta znače nove sankcije, koje su obuhvatile i četiri firme u vlasništvu porodice Dodik.

Tri puta pod američkim sankcijama, jednom pod britanskim, našao se politički lider Srba sa zapadne strane Drine. Naizgled ne mnogo zabrinut, Milorad Dodik nastavio je svoje uobičajne aktivnosti. Hljeb, so i rakija za uzdravlje.

“Amerika pokazuje svoje neprijateljstvo prema RS, to je vidljivo. To što oni sada pokušavaju da sve svedu na Milorada Dodika i njegovu porodicu, to su stari štosovi imperijalista. Pogledajte ove sramote od tog američkog ambasadora Marfija koji sjedi u Sarajevu. On pokušava da kaže da narod RS nije shvatio, da je on za narod RS, a da nije Milorad Dodik. Pitajte ovaj narod ovdje, oćete da odemo na referendum?”, kazao je Dodik.

Po prvi put OFAC-ova lista proširena je sa članovima Dodikove porodice, ćerka i sin, Gorica i Igor, kao i njihove firme: Global Liberty d.o.o. Laktaši, Agro voće d.o.o. Laktaši, Agape s.p. Banja Luka Fruit Eco d.o.o. Gradiška, sankcionisani su.

“Stepen korumpiranosti Dodikove porodice izazvao je zabrinutost među državama koje su zainteresovane za strana ulaganja u RS, što je neke od njih navelo da se uzdrže od toga jer vjeruju da bi bilo kakva finansijska pomoć vjerovatno završila u rukama Dodika i njegove porodice, a ne u institucijama RS”, obrazlaže se u odluci američkog Ministarstva finansija.

Domaća ministarstva nikakve aktivnosti prema pomenutim kompanijama ne planiraju.

Danijel Egić, ministar Ministar rada RS:

“Jedna moćna sila kao što je Amerika da se spušta na ovaj nivo je stvarno smiješno, onda znači da i nije toliko moćna. S obzirom da je bio vikend zaista nisam ni pročitao zašta se odnosi, mislim na te firme.”

Podrška porodici Dodik stiže sa neformalnog skupa, sa Pala.

Na kojoj stoje i politički drugovi:

Staša Košarac, ministar u Savjetu ministara BiH (SNSD):

“Naravno da ćemo čuvati imovinu, institucije, naravno da ćemo stati iza predsjednika Dodika i njegove porodice koji afirmišu vrijednosti RS na najbolji mogući način.”

Crna lista SAD-a znači da sva imovina sankcionisanih osoba koje su u SAD-u ili u posjedu, ili pod kontrolom osoba iz SAD-a, je blokirana i mora se prijaviti OFAC-u. Praksa je pokazala da je jedini dosadašnji efekat sankcija bio prestanak poslovanja sa bankama u stranom vlasništvu.

Sankcijama za političke protivnike ne raduju se kažu ni u opoziciji. Ipak dodaju, vrlo opasna je politika izolacionizma, na kojoj vodi aktuelna vlast.

Neki kažu imaju princip u svemu.

Draško stanivuković, gradonačelnik Banjaluke (PDP)

“Napadanjem pojedinaca iz RS kroz sankcije, napadaju te pojedince, ali derogiraju institucije RS. (Ali) Za mene nije normalno da sutra moja djeca, moji najbliži, imaju firme, trebaju da imaju, ali da te firme idu na subvencije dok sam ja gradonačelnik Banjaluke, to za mene nije normalno.”

Za Nebojšu Vukanovića nije normalna ni politička korupcija koja se u odluci OFAC-a pominje.

“Najzanimljivije u ovim sankcijama je da je Igor Dodik učestvovao u podmićivanju službenika izborne komisije, biračkih odbora, posmatrača nekih opozicionih političara. Bilo bi dobro da ta svoja saznanja Amerikanci podijele sa javnosti, da vidimo ko je to bio, ko je obavještavao o rasporedu posmatrača, vidite koliko je to važno.”

Pored izborne korupcije, Igor, ali i Gorica Dodik su sankcionisani po uredbi 14 033, zbog značajnog “pomaganja, sponzorisanja ili pružanja podrške” ocu Miloradu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare