I voditelji N1 na meti lažnih reklama i članaka na društvenim mrežama

Vijesti 15. sep 202210:29 0 komentara

Voditeljica N1 Sanela Dujković je samo jedna u nizu javnih ličnosti koje su se našle kao promoteri lažnih preparata, proizvoda koji navodno liječe sluh i popravljaju vid.

Stranice bez administratora koriste fotografije javnih ličnosti koje kao promovišu te preparate i time dovode ljude u zabunu i obmanu jer je u pitanju fotošopirana slika i članak.

Tijana Cvjetićanin iz Raskrinkavanje.ba govori da se oni na ovom portalu bave “fact checkingom” i da se svakodnevno susreću sa ovim situacijama i da ih je jedan takav oglašivač tužio.

“Ako primijetite na društvenim mrežama, obično sve društvene mreže imaju sistem prijavljivanja, prevara, govore mržnje i tako te stvari to je mjesto tu gdje treba da uradite gdje vidite jer što više signala dobije društvena mreža da je nekakav post, link, slika problematični veća šansa da će njihovi algoritmi to prepoznati kao problematični sadržaj. Garancije za to, nažalost ne postoje”, kazala je Cvjetićanin.

Njen kolega Emir Zulejhić objašnjava da su oni utvrđivali određene preparate i da su konstatovali da su informacije koje su im date neutemeljene.

“Ukoliko gledamo samo online informacije teško je utvrditi šta je istina s obzirom na to da postoji više različitih informacija”, kaže Zulejhić.

Međutim, lažni članci i objave kojima se promovišu navodni preparati nisu fokusirani samo na BiH već pošto se nalazimo na području istog govornog područja, to je i regionalna stvar pa tako jedan lažni doktor se pojavuje sa razlličitim imenima u drugim državama, ali sa istim lažnim sadržajem.

“Ono što sporno je kako je ona vama predstavljena i zašto ste je kupili”, istakla je Cvjetićanin.

N1

Zulejhić navodi da se zloupotrebljavaju odnosno izmišljaju i institucije koje su odobrile lažne proizvode.

“Bosanski institut je jedna od njih koja zapravo ne znači ništa , a kada je neko pročita ulijeva povjerenje i daje sliku kredibilitete nečega jer se radi sa univerzitetima, institutima da su domaće institucije ispitale, pojasnio je Zulejhić.

Iz Raskrinkavanje.ba pozivaju građane i korisnike društvenih mreža da im prijave bilo koji sumnjivi sadržaj jer oni imaju ugovor sa Facebookom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!