“Ide se u disoluciju BiH kroz institucije zemlje, pojedini samo žele u vlast”

Vijesti 04. nov 202209:50 2 komentara
N1

Dennis Gratz novi/stari je zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine. Nakon što je napravio pauzu od politike, ali i parlamentarnog života, Gratz je promijenio stranku i sada kao član Demokratske fronte na proteklim Općim izborima osvojio je četverogodišnji mandat.

Gratz je na početku podržao nastup Svena Alkalaja u UN-u koji je kritikovao visokog predstavnika Christiana Schmidta i njegove nametnute izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

“(Alkalaj op.a.) Iznio je kritike koje su na mjestu”, kazao je Gratz.

Za njega je OHR navedenim izmjenama postupio “arogantno” i “kolonijalistički”.

Alkalaj: OHR je prevario glasače, Schmidt je prekršio Ustav BiH

Nakon Alkalajevog govora reagovala je Ambasada SAD-a u BiH iz koje su naveli da je Alkalaj propagirao neistine, i da njegov govor nije u korist BiH.

Ambasada SAD u BiH o govoru Alkalaja: Propagirao neistine, to nije u korist BiH

Gratz je kazao da ne želi komentarisati stav američke ambasade te je dodao: “Mi smo ovdje u BiH i naši predstavnici u svim organima, državnim institucijama pa i u Ujedinjenim nacijama imaju obavezu i pravo da iskažu svoj stav i brane interese BiH”.

Povratak u politiku

Kada je riječ o povratku u politiku, Gratz je naveo da su se promijenile društvene okolnosti na svjetskom, ali i domaćem političkom planu i umjesto da se, kako objašnjava, bavimo pitanjima važnim za građane, pojedini rade na razbijanju BiH.

“Ide se u disoluciju zemlje kroz institucije zemlje”, kazao je Gratz i dodatno pojasnio da je jedan od tih koji radi na tome “Milorad Dodik te njegov SNSD”.

Formiranje vlasti

“Mi ne žurimo u vlast”, naveo je Gratz i pojasnio da će DF na organima stranke odlučiti ko s kim i na kojem nivou ide u moguću koaliciju.

Podsjećamo, osam stranaka potpisalo je program s ciljem pregovora o formiranju vlasti u kojem, kako Gratz navodi, samo im je bitno da istisnu SDA i da među njima nema nikakve ideološke poveznice.

“Mi ne želimo se baviti politikom na način da se neko želi skloniti iz vlasti i želi ovladati resursima kojima je do sada raspolagala SDA. Ta nas politika ne zanima. (…) Njima je jedino zajedničko da dođu na vlast, to nas ne zanima”, kazao je Gratz.

Kao zastupnik Gratz će, kako je najavio, sa kolegama raditi na izmjenama postojećih i kreiranju novih zakonskih rješenja, poput kako ističe, izmjena Krivičnog zakona koji se odnosi na femicid, osvetničku pornografiju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare