“Ideja srpskog svijeta nije isto što i Velika Srbija”

Vijesti 13. sep 202119:34 3 komentara
N1

Uveliko teku pripreme u Republici Srpskoj i Srbiji za obilježavanje Dana srpskog jedinstva. Politički predstavnici ovog naroda negiraju da to ima veze sa pričom o Velikoj Srbiji, te da projekat "srpski svijet" se bazira na očuvanju identiteta. Da Srbija nema pretenzije na teritorije drugih država i ugrožavanje identiteta drugih naroda, poručio je i patrijarh Porfirije danas iz Jasenovca.

Zastave su na ulicama i institucijama, spotovi na mrežama. Pripreme u punom jeku.

Centralna manifestacija biće u Beogradu, no dan prije i u Banjaluci. Resorni ministar najavio je nastup kulturno umjetničkih društava, horova i glumaca, te obraćanje zvaničnika ispred hrama Hrista spasitelja.

Na dan proboja Solunskog fronta kada su pod parolom bolje grob nego rob Srbi digli oružje i nisu žalili da polože živote za slobodu”, kazao je Duško Milunović, ministar boračko invalidske zaštite RS.

Uoči obilježavanja politički ali i vjerski predstavnici, iz Jasenovca su poručili da ideja srpskog svijeta nije isto što i Velika Srbija.

“Apsolutno poštujemo svaku državu, ne ostavljamo sebi ni trunku prava da osporimo bilo kome ono što jeste da li je Srbin, Crnogorac, Hrvat, Bošnjak, Albanac ili bilo ko i apsolutno podržavamo da svako bez straha treba da bude ono što jeste”, kazao je patrijarh Porfirije.

Srpski svijet i Velika Srbija

“Nema nijedan projekat koji zagovara priču o Velikoj Srbiji. Naš je projekat da ojačamo Republiku Srpsku do mjere da bude nezavisna država na ovim prostorima. Priča o srpskom svijetu je priča o vrijednostima koje narod ima, a to su vrijednosti vezane za našu vjeru, identitet”, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Zaštita jezika i pisma svoj epilog bi trebala dobiti, takođe 15. septembra kada će parlamenti Srbije i Republike Srpske usvojiti Zakone o o upotrebi jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma. Još jedan zajednički projekat je i izgradnja spomen-kompleksa u Donjoj Gradini.

“To će koštati veliki novac, mi želi jedan savremeni prikaz prošlosti koja je bila traumatična za naš narod”, kazao je Dodik.

Izgradnja spomen kompleksa na obali Save najavljuje se godinama unazad, a 2016. predstavljeno je i projektno rješenje kako će izgledati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare