Ifet Feraget o slučajevima Memić i Dragičević: Ova dva slučaja su krunski dokaz da u pravosuđu postoji mafija

VIDEO 13. aug 202418:32 > 19:37 0 komentara

Prije nekoliko dana, Dženan Memić, mladić koji je prije osam godina nastradao pod još nerazjašnjenim okolnostima proslavio bi 30. rođendan. Tim povodom emotivnom porukom na društvenim mrežama obratila se javnosti i njegova porodica. U ovom slučaju do sada je pravosnažno osuđena Alisa Mutap Ramić na dvije i po godine zatvora, a istraga u ovom slučaju je nastavljena. Tim povodom u Danu uživo na N1 gostovao je Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

Nakon osam godina pravne borbe, prije nekoliko mjeseci izrečena je pravosnažna presuda. Alisa Mutap Ramić osuđena je na dvije i po godine zatvora, ostali osumnjičeni su oslobođeni. Je li pravda po vama, ali i porodici Memić, na ovaj način zadovoljena?

Apsolutno nije, ovdje pravda nikad i ne može biti zadovoljena jer se radi o sistemskom zataškavnaju očiglednog ubistva. Iako sam podnio krivičnu prijavu protiv tadašnje glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić i još osam tužitelja, protiv tadašnjeg glavnog federalnog tužitelja Zlatka Kneževića, njegovog zamjenika, to već ukazuje na jako ozbiljnu situaciju koja treba da zabrine svakog normalnog čovjeka. Ne gajim ilzuzije da će svi odgovorni koji su na bilo koji način umiješani biti presuđeni, ali pravda će u najvećoj mjeri biti zadovoljena kada neposredni izvršioci i oni koji su imali glavnu komandujuću ulogu u zataškavanju ubistva, a to su službena lica – tužitelji, sudski vještaci, budu privedeni licu pravde.

Istraga u ovom slučaju je nastavljena, a njome je obuhvaćeno više osoba. Ova istraga bi se mogla podijeliti na dva dijela: istraga koja je usmjerena prema počiniocima krivičnog djela, a druga na službena lica. Šta nam o ovome možete reći?

Kada su u pitanju službena lica mogu otvoreno govoriti, mogao bih po principu negativne selekcije… Otvorena je istraga i tu imamo određene zakonske rokove. Prema mojim informacijama traje istraga i biće nastavljena, radi se o ozbiljnim propustima, i ako bi pobrojavali propuste koje su nadležni načinili to bi dalo meni i svakom objektivnom promatraču razlog da zaključi da su ti ljudi počinili krivično djelo, Alisin telefon nikad nije izuzet, postavlja se pitanje zašto. Nalaz preminulog doajena i vrhunskog obdukcioniste, Hamze Žuje, koji je preselio 23. februara, čiji nalaz je bio vrlo jasan i trebao biti putokaz istrage, prema tom nalazu, na pitanje sutkinje Azre Miletić da kaže može li odrediti položaj Memića u odnosu na napadaća i Alisu Mutap rekao je da su se gledali licem u lice.

Muriz Memić otac stradalog Dženana je u nekoliko navrata rekao da zna ko su ubice njegovog sina. I vi ste to rekli također da znate. Javnost postavlja zašto to ne kažete Tužilaštvu BiH? Ili ste to u međuvremenu uradili?

To što gospodin Muriz Memić govori uvijek je produkt njegovih informacija i emocija. Memić je prilikom razgovora s Reinherdom Priebeom,  koji je izradio izvještaj o stanju bh. pravosuđa, prenio sve šta se dešavalo u slučaju, gdje ga je Priebe pitao: ‘jeste li vi pravnik?’. Memić iznosi informacije koje su tačne, ali su i produkt njegovih emocija, Sve što on govori je poznato Tužilaštvu, ali moja je molba bila da sa imenima ne operisšmo u javnosti.

Ako vas pitam znate li ko je ubica Dženana Memića šta biste odgovorili?

Mogu vam reći vrlo jasno da znam o čemu govorim i šta radim.

Koliko je istraga blizu tome?

Istraga je blizu aktera, ali cilj istrage je stvaranje odgovarajućih zakonitih dokaza. To što znamo ono što smo čuli od nekog šta se desilo i što neko može i da potvrdi to, još uvijek nije dovoljno, jer morate uzeti u obzir uništavanje dokaza i opstrukciju istrage.

Rekli ste i da je slučaj Memić zasigurno slučaj koji je obilježio rad bh. pravosuđa i da će ovo ostati crna mrlja na njihov rad?

Apsolutno, ovo se nikad nece ispraviti, krivo mi je i to sam rekao više tužilaca: zar je moguće da na kolegiju Tužilaštva jedan tužilac ima pozitivnu ulogu, pitao sam da li je moguće da većina vas koji su znali šta se dešava nije reagovala? On je rekao: pa svi mi imamo porodice, kredite, djecu… To je ono o čemu je Venecijanska komisija gorovrila, tužioci moraju imati jednu adresu kojoj se mogu obratiti, to očito nije VSTV.

Slučaj stradanja Davida Dragičevića nije riješen nakon šest godina. Šta nam možete reći o istrazi kada je u pitanju stradanje Davida Dragičevića, iako više niste advokat ove proodice, u kojoj je ova fazi i šta se događa po ovom pitanju?

U kontaktu sam sa Davorom Dragičevićem, ta istraga traje, gospodin Davor Dragičević ne želi da ima kakav kontakt s Tužilaštvom, nije to otkaz punomoći, nego je želio na taj način da zaustavi kontakte sa Tužilaštvom BiH, jer je on procijenio da istraga jako dugo traje. To je potez koji neće ni na koji način uticati na istragu koju vodi tužiteljica Ozrenka Nešković.

Kada bih mogao i smio u javnosti da iznesem sve ono što se dešavalo u ta dva slučaja, mislim da bi bilo malo da cijelo Sarajevo izađe na ulicu. Jednostavno je odzvonilo. Ova dva slučaja su krunski dokaz da u pravosuđu postoji mafija, to nije floskula, nego evidentirano i dokazano.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!