Imamo li smjernice za liječenje Covida-19 godinu nakon pandemije?

Vijesti 15. apr 202116:03 0 komentara
N1 / Ilustracija

Imamo li smjernice za liječenje Covida-19? Ako imamo, ko je autor? Ako imamo, šta sadrže, gdje su javno istaknute, na kojim javnim površinama? Da li su tako pacijenti upoznati s njima?

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, smjernice za liječenje Covida-19 su obaveza, kako bi stanovništvo bilo upoznato sa njima. Istraživali smo da li godinu i više nakon pandemije u Kantonu Sarajevo ove smjernice uopšte postoje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Ista pitanja poslali smo Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo i Zavodu za javno zdravstvo kantona.

Zavod za javno zdravstvo se ne bavi liječenjem pacijenata. Protokole i smjernice za liječenje uspostavljaju ustanove čija je to djelatnost“, saopštila je Aida Pitić u pisanom odgovoru na pitanja N1. U razgovoru epidemiologinja Pitić je “pojasnila”: “mi pripadamo preventivnoj grani medicine, a o tome brinu primarna i ostale grane medicine”.

Prema ovom saopštenom, smjernice za liječenje Covida-19 trebalo bi da imaju JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo. Ali iz ove ustanove nas vraćaju nazad.

“‘Poštovana, za Vaša pitanja nadležan je Zavod za javno zdravstvo KS“, odgovorio je za N1 Arman Šarkić iz Press službe.

Da li ovi odgovori znače da smjernica nemamo u primarnoj zdravstvenoj zaštiti? Nismo dobili odgovor.

Da li zbog toga, nerijetko, oboljeli koji se liječe kod kuće, savjete traže na Googleu, na Facebooku ili kod komšije?

Protokoli liječenja pacijenata koji zahtijevaju isključivo bolničko liječenje u Opštoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu postoje.

U UKC Tuzla su javno prije nekoliko dana prezentovali svoje smjernice za liječenje.

Šefik Umihanić, medicinski direktor UKC Tuzla, saopštio je kako su za liječenje Covida tokom protekle godine koristili lijek protiv malarije za koga se kasnije uspostavilo da je neučinkovit i napušten je u daljem tretmanu Covid pozitivnih pacijenata. Konzilij UKC Tuzla se sastajao i u maju 2020. kada su ljekari analizirali smjernice iz Klinike Dr. Fran Mihaljević iz Zagreba te su njihove smjernice korigovali i uz dozvolu Agencije za lijekove počeli koristiti. Nakon toga su u novembru na osnovu dostupnih publikacija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) odlučili da izrade vlastite smjernice za liječenje Covida, prema težini bolesti Covid inficiranih pacijenata.

Ali ovdje je riječ o tercijarnom nivou zdravstvene zaštite.

Za primarni, najvažniji nivo u liječenju Covid oboljelih, zdravstveni radnici, ali i pacijenti nemaju jedinstvene upute i smjernice, prema direktivama Svjetske zdravstvene organizacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!