Inflacija i male penzije: Kako najugroženija kategorija preživljava?

Vijesti 05. aug 202321:37 0 komentara

Najugroženija kategorija u Bosni i Hercegovini i dalje su penzioneri. Naročito oni koji primaju minimalne ili prosječne penzije, koje ni sa vanrednim povećanjem, nisu dovoljne da pokriju sve troškove. Životni standard nikada nije bio niži, kažu penzioneri. Da bi se poboljšao položaj ove kategorije, potrebno je napraviti plan realnog rasta penzija, kaže struka.

Četrdeset godina radnog staža, za bračni par Kreho, rezultirao je minimalnom, odnosno zajamčenom penzijom. Životni troškovi, kažu, lete u nebo, a dosadašnja uvećanja penzija nisu ispratila rast cijena.

Nikakve tu pomoći nema. Ako je digao 20KM, a ovamo 50 otišlo, ne može to čovjek stići. Ja imam zajamčenu penziju od 638 KM, šta je 20KM? Ne može čovjek režije platiti, 13 maraka je kila mesa. To ništa nije“, rekao je penzioner Amir Kreho.

Pa da bi se preživjelo, kaže Jasmina Kreho, penzija se mora razvući kao harmonika. Za vratom svakog mjeseca ‘dišu’ i režijski troškovi. Ukoliko jedan mjesec preskoče, sljedećeg već nemaju za dvostruko veće račune.

“Moramo plaćati odmah režije, jer će ti doći onaj isključiti odmah. Ako platiš na vrijeme, ako ne platiš doći će da ti isključe”, dodala je Jasmina Kreho, penzionerka.

Poslije režija, na red dolaze lijekovi, čije su cijene takođe porasle. Za taj rast opravdanja ne postoje, navode iz udruženja potrošača.

Korona je davno prošla, troškovi u proizvodnji tih lijekova, čak i ako imaju troškovi njihovog transporta, nisu toliko značajni kao kod drugih kabastih roba, ali svejedno, cijene lijekova su povećane. Značajan dio lijekova penzioneri kupuju na komercijalnoj osnovi. Znamo svi kakve su nam esencijalne liste i da vrlo često ljekari, kada po svom nahođenju prepisuju lijekove koji bi možda i mogli biti sa esencijalne liste, ali se prepišu neki drugi lijekovi“, naglasila je Gordana Bulić iz Udruženja potrošača TK.

S obzirom da je nivo cijena u junu ove godine veći za 4,9% u odnosu na isti period prošle godine, vanredno povećanje penzija od 3,9%, prema riječima Ključić Omera, inflacija je već pojela.

Omer Ključić, iz Udruženja penzionera Novo Sarajevo je istaknuo: “Penzije su i dalje niske, ovo što je bilo povećanja, to je inflacija već prije povećanja, ona je to pojela. Tako da za penziju u 10. mjesecu ili 8. mjesecu prošle godine, za istu penziju istu količinu artikala ne možete kupiti, oni su skuplji za najmanje 30%”.

Stručnjaci smatraju da bi trebalo napraviti značajniji iskorak.

“Ono što je potrebno da bi penzioneri imali zadovoljavajuća primanja jeste da paralelno sa usklađivanjima koja su zakonska obaveza imamo i plan realnog rasta penzija. Upravo zbog toga što su ovako ‘nagodna’ populacija, vlast i ne osjeća neki pritisak da stanje poboljša”, objašnjava Igor Gavran, ekonomski analitičar.

A i zašto bi, kada penzioneri prećutno ispunjavaju sve svoje obaveze.

A kada se plate režijski svi troškovi, kupe lijekovi, za život malo kome ostane, stoga se broj penzionera koji se hrane u narodnim kuhinjama i restoranima humanitarnih organizacija konstantno povećava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!