Inflacija uzela maha: Bh. građani zaprepašteni cijenama čokolade, od oktobra poskupljuje i kafa

Vijesti 30. sep 202419:03 0 komentara

Svakim danom druge cijene u prodavnicama. Posljednje zaprepaštenje kod građana izazvala je cijena čokolade sa rižom, čija cijena, za 220g, iznosi 9,1 maraka. Međutim, ni druge vrste nisu puno jeftinije. Od oktobra stručnjaci najavljuju i poskupljenje omiljenog napitka bh. građana - kafe.

Stručnjaci kažu da je kakao postao skuplji nego ikad. U periodu od šest mjeseci njegova cijena je porasla za 225 posto.

“To je interesantno za ispitati, ja se sjećam tamo 90-ih da je ključna bila svima banana, šta ako poskupi banana ili ako ima banana, sve je dobro. Ne znam, to je za neke druge ljude pitanje zbog čega je to važno, ali ja mislim da je logično. Nažalost novac gubi svoju vrijednost, a posljedica je inflacija”, smatra naš sagovornik.

Zbog rasta cijene na svjetskim berzama, ali i zbog manjka na tržištu, očekuju se i više cijene omiljenog napitka bh. stanovnika – kafe. A Međunarodna organizacija za kafu je nedavno saopštila da su cijene kafe na najvišoj vrijednosti u posljednjih 13 godina.

“Sve poskupljuje, pa neka poskupljuje koliko hoće i koliko misle da treba, samo nek guraju”, ističe prolaznik.

U posljednje dvije godine cijena navedene dvije namirnice znatno se povećala. Za kg mliječne čokolade u avgustu 2022. izdvajali smo 18,3 KM, 2023. 19,7 KM, a 2024. godine 23,7 KM.

Nešto manja je razlika u cijenama kg mljevene kafe: u avgustu 2022. plaćali smo je 16,6 KM, 2023. 18,1 KM, a 2024. godine 19,5 KM.

“Inflacija je prisutna 100 godina, tako da je logično da će biti poskupljenja. Ne očekujem neki pad inflacije, globalno, ne samo kod nas”, kaže građanin Sarajeva, a druga sagovornica dodaje: “Ja nemam ništa naročito za reći, osim da se uzdam u mlade da ćete nekad nešto napraviti. A po ovima ne. To je početak poskupljenja. Sve je dobro dok energenti ne odu do nebesa. Onda je to već druga stvar.”

U trenucima kada finansijski pritisak postaje sve veći, upravo su mali užici ti koji pomažu da se bar na trenutak opustimo, ritualno popijemo prvu jutarnju kafu ili podijelimo čokoladu s nekim. Sada se pitamo da li će i ti mali užici postati teret.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!