Influenser Mustafagić najavio velike proteste u Tuzli: “Nije 5 do 12, nego je 12 i 5!”

Vijesti 27. sep 202413:00 0 komentara
N1

Nabavka linearnog akceleratora u UKC-u Tuzla i dalje je na čekanju jer je na tender ponovo uložena žalba. U međuvremenu, ugroženi su životi pacijenata koji se oslanjaju na radioterapiju kao neophodan dio svog liječenja. Tuzlak, influenser Mirza Mustafagić najavio je da će zbog toga organizovati proteste zajedno sa građanima, odnosno skup podrške, koji će biti 5. oktobra.

Mustafagić je govorio za N1. Na početku razgovora je kazao da je daleko sam od politike, te da ne zna kakvi su odnosi unutar UKC Tuzla. Pojasnio je da se uključio u ovo jer njegove bliske osobe su ranije izgubile živote od karcinoma.

“Hoću da se pitam, zato što ja u ovoj državi plaćam porez, plaćam zdravstveno osiguranje i plaćam sve obaveze redovno. Moj čist obraz zaslužuje da dobije odgovore i još hiljade i hiljade čistih obraza u ovoj državi. Ne znam šta se dešava u pozadini, ali znam šta se dešava na sceni, a to je tragedija kojoj se ne nazire kraj”, navodi Mustafagić.

Nije ovo samo za linearni akcelerator, dodaje, problemi na UKC Tuzla su puno veći.

“Iskustva pacijenata govore da nema dovoljno lijekova, nema epruveta, nema najosnovnijih stvari… To su stvari oko kojih se moramo alarmirati, jer zaista svi mogu biti te osobe kojima će biti potrebno”, rekao je.

“I doktorima je loše”

Napominje da je ovo četvrti put da se ulaže žalba na tender, a to je skoro 600 dana, skoro dvije godine.

“Zamislite da čekate na lijek toliko dugo. Upoznao sam jednu ženu koja je bila 99 na spisku za zračenje. Ne mogu da dopustim da moji sugrađani u takvim uslovima se liječe“, istaknuo je.

Kazao je i da nije samo loše pacijentima, loše je i doktorima, ali oni ne smije govoriti.

“Ne smiju odsjeći granu na kojoj sjede. Nije normalno da pomoćnik doktora za sestrinstvo ima skoro 6000 KM platu, a o oni koji su specijalisti imaju platu 2500 KM“, govori Mustafagić, i dodaje:

“Nije 5 do 12 nego je 12 i 5. Trebali smo to uraditi i ranije. Datum je idealan, pred izbore. Izborna je šutnja, ne želim da se političari oglašavaju niti dolaze na taj događaj”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!