Inkluzija osoba sa Down sindromom: Anes Kujović je primjer uspjeha

N1

Anes Kujović iz Sarajeva je prva osoba s Down sidromom u svijetu koja je volonter Ujedinjenih nacija u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 i time je stekao priliku za sticanjem radnog iskustva. Anes, njegova mama Sevdija, inače predsjednica Udruženja "Život sa Down sindromom" i Amila Džebo - voditeljica kluba mladih "Neka, ja ću" bili su gosti Novog dana.

Udružene je registrovano 2006. godine. Okupili su se roditelji zbog mnogobrojnih barijera u obrazovanju njihove djece. U tom periodu nije bilo moguće inkluzivno obrazovanje i to je bio njihov strateški cilj.

Kao roditelji su očekivali da njihova djeca nakon toga i dobiju poslove i zapošlajavnje na otvorenom tržištu rada.

“Uvidjeli smo i tu mnogobrojne probleme. Tišti nas njihov boravak, opstanak i nastavak života. To je pitanje koje želimo da riješimo u saradnji sa organizacijama koji je to primarni cilj”, kaže Sevdija Kujović.

Dodala je da su zadovoljni realizacijom inkluzivnog obrazovanja i da postoji progres i da može uvijek bolje.

Klub “Neka, ja ću” radi sve što je potrebno mladima u trenutku u kojem žive i borave. Klub je omogućio neke prakse, inkluziju, zapošljavanja i najveći im je akcenat je kako se odnosti prema kolegama i mentorima.

Primjer da udruženja koja se bave inkluzijom osoba da Down sindromom rade dovbro je i Anes Kujović.

Anes Kujović radi u Općini Centar i prezadovoljan je prijemom kolega i zahvalan na prilici da radi.

“Osjećam se vrlo lako i vrlo dobro. Osjećam se bolje. Kada dođem na posao je moje da pitam šeficu Leju šta trebam da radim i oni mi daju radne zadatke. Naučio sam da pružim prvu pomoć i tako. Mladi imaju posao i trebaju stalno nešto novo da nauče. Moje kolege su dobre, kulturne, družimo se, izađemo na doručak. Mogu reći da sam odgovorniji i želio bih da pozdravim puno Lejlu, Nerminu, Nafu, Ajlu, Jasminu. Imam i koleginicu Amelu koja je na odmoru i hvala vam puno.”, kaže Anes.

Cijeli razgovor pogledajte u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!