Institucije 2. oktobra upozorene na poplave: “Trebali su pratiti vodostaje”

Vijesti 04. okt 202421:02 0 komentara
Almir Prljača (N1)

Almir Prljača iz Agencije za vodno područje rijeke Save kazao je da su neopravdane optužbe na račun ove Agencije kako ništa nije urađeno na prevenciji poplava istakavši da se prije nekoliko dana završila rekonstrukcija Savskog nasipa nakon čega više nije bilo preljevanja rijeka Save i Bosne.

U razgovoru za N1 dodao je kako su za razliku od 2014. sada imali prognozni model na osnovu kojeg su 2. oktobra dali informaciju institucijama i javnosti da se pripreme, te ih uputili na web stranicu Agencije za vodno područje rijeke Save da prate vodostaje.

Prljača je istakao da je funkcija ovih poplava drugačija nego 2014. – ovo su sad tzv. pluvijalne, koje nastaju od obilnih padavina, i za koje i najrazvijenije evropske zemlje nemaju “pravi ključ za borbu protiv njih”.

“Vi imate planinska područja gdje padne ogromna količina padavina, veliki pad, ogromna kinetička energija gdje kombinacija vodotoka i materijala koji se pokrene izazove strašne posljedice, a sve u roku od dva sta”, pojasnio je za N1.

Ne postoji apsolutna zaštita od poplava, otkrio je Prljača i dodao kako postoji “smanjenje rizika”, da se radi kontinuirano tokom godine da šteta bude što manja.

Kako bi se pomoglo unesrećenim u poplavama, organizacija Pomozi.ba otvorila je humanitarni broj. Tako pozivom na 17039 donirate 2 KM. Više informacija kako možete pomoći na ovom LINKU.

Ostale vijesti pratite u našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!