Investitori hidroelektrane “Ulog” za N1: Radovi su u skladu sa zakonskim propisima

Vijesti 22. jul 202410:58 0 komentara
Screenshot/instagram

Nakon što je N1 objavio tekst u kojem ekološki aktivisti ukazuju da će hidroelektrana "Ulog" uništiti Neretvu, oglasio se investitor ovog projekta kompanija EFT.

Iz ove kompanije su u vezi ovog projekta kratko saopćili:

“Izgradnja HE Ulog je u završnoj fazi. Razvoj projekta i izgradnja HE Ulog se sprovodi u skladu sa primenjivim zakonskim propisima, uključujući i propise vezane za zaštitu životne sredine”, navedeno je iz kompanije EFT za N1.

Podsjećamo, Robert Oroz, ekološki aktivista za N1 je ranije ispričao čemu je svjedočio u dolini Neretve odnosno na dijelu gdje se nalazi HE “Ulog”.

“Od brane do strojare probijen je tunel kroz brdo. Voda neće više ići koritom nekih možda 3-4 kilometara. To je učinjeno da bi se proizvelo više energije. na potezu od brane do strojare primjetno je da je tu rijeka gotovo uništena. Velike su naslage mulja, od silnih radova i prašine. Tako iza 16 sati dolazi do naglog zamučenja vode i to sve odlazi na dno rijeke, po kamnju i to ružno izgleda”, rekao je on tada za N1. Osim toga objasnio je da se sama centrala nalazi između dva entiteta; odnosno formalno pripada RS, ali problemi idu ka FBiH.

Također, Iz Fondacije ACT su naveli tada da se borba nastavlja ka Pravobranilaštvu BiH i da je objekat HE “Ulog” na izuzetno seizmološki opasnom terenu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!