Isak: Dodikova sigurnost ugrožena je na prostoru RS i Srbije

Vijesti 15. feb 202407:37 0 komentara

"Dodikova sigurnost ugrožena je na prostoru Republike Srpske i Srbije jer je tamo napravio veću štetu. Ne postoje takve informacije, to su neistine (da se sprema atentat u Federaciji Bosne i Hercegovine na predsjednika RS)", kazao je za N1 federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak.

Šta znate o ubistvu 19-godišnjaka Farisa Pendeka u Sarajevu?

To je bilo u nadležnosti KS i šta su uradili, ne znam. Žalosno je što nisu poduzete sve potrebne mjere, ako je tačna informacija iz medija, da je to lice imalo mnogo kazni. Nije mogao ni upravljati motornim…

Kako spriječiti da se ovakve stvari dešavaju?

Kad se desio nemili događaj u Gradačcu ja sam direktoru policije poslao šta treba da urade. Postavlja se pitanje zašto je to tako, zašto se nije sve uradilo? Vidite sve to sam im ja prezentovao, da se pretresaju vozila, da li ima droge ili oružja, da rade pojačanu kontrolu ne treći dan, nego kad treba i godinu dana.

Šta je sa policijskim kontrolama u naseljima?

To su stvari koje nedostaju i onda oni nama kažu da nema dovoljno policajaca. Problem je rada ovih rukovodilaca zato što je u ono vrijeme bilo mnogo manje policajaca, a sve je bilo pokriveno.

Šta je sa racijama?

I to smo prezentovali. Zatražili smo da se pojačaju kotrole u ugostiteljskim objektima i u saobraćaju. Da se to uradilo ne bi se desila ova ubistva. Ne može direktor FUP-a doći u kantone i umjesto komesara raditi njihov posao. Kanton 10 je najefikasnije riješio pitanje vatrenog oružja, dajte prepišite to onda.

Imate li informaciju da je pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela bio u blizini likvidacije Farisa Pendeka i da ništa nije učinio?

Zvaničnu informaciju nemam, ali sam došao do te informacije i kontaktirao sam nadležne da se poduzimaju mjere. Sve i jedna policajac, ne bitno gdje radi, ima obavezu da interveniše ako vidi da se radi krivično djelo.

Nije prvi put da se policajci pravdaju da to nije njihov rejon?

Vi dobro znate da i svaki građanin isto ima obavezu po zakonu da djeluje i reaguje ako vidi krivično djelo, a da ne govorim o policiji.

Kako su plaćeni policajci?

Nije tačno da su slabo plaćeni, ali bi trebali biti bolje plaćeni. Prosječna plata je 1.500, 1.600 maraka. Mi smo u FUP-u uradili da ta prosječna plata bude preko 2.000 KM. Mojim dolaskom promijenili smo mnoge stvari: dolazi nova oprema, specijalna i borbena vozila, duge i kratke cijevi. Nabavljena su vozila u gotovo 90 posto kantona. Što se tiče helikoptera to je onaj što se i ja vozim.

Ima li neko drugi pravo da leti s njim?

Ima, dajemo ga za potreba civila i prijevoz pacijenata.

Zašto vi idete helikopterima?

Određeni ministri imaju manje obaveza, nemaju kao ja obavezu da stignu tokom dana na nekoliko mjesta. Zašto ako može Dodik ne bih i ja letio? Helikopter mora letiti određeni broj sati, idemo ja, pilot i osobe koje prisustvuje određenim sastancima. Mora se letjeti… uštedimo dosta. Što se tiče Federacije neće biti više nabavki helikoptera.

Dodik se hvali da ima kompletnu helikoptersku jedinicu i da je MUP RS kvalitetniji od federalnog?

Što se tiče opremljenosti tu je to, ali je kvalitetnija policija Federacije. Gdje god smo otišli zauzeli smo prvo mjesto.

Dodik redovno dolazi na Sud BiH? Državna parlamentarka Sanja Vulić je prije nekoliko dana izjavila da se u Federaciji BiH sprema atentat na njega?

Podsjećam da sam jedini govorio da Dodik mora izaći na sud, svi su drugi govorili da neće i on je došao. Što se tiče te izjave Vulić, ja sam nedavno kazao da je Dodikova sigurnost ugrožena na prostoru Republike Srpske i Srbije jer je tamo napravio veću štetu. Ne postoje takve informacije, to su neistine. Nasmijao bih se da nije nekulturno da se smijem u emisiji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!