Išarano Turbe sedam braće u Sarajevu: Vandali na zidovima ispisali “Širk”

Vijesti 29. maj 202409:45 > 09:57 2 komentara
F.Z./N1

Vandali su uništili vanjski dio Turbeta sedam braće u Sarajevu koje decenijama pohode mnogi građani i turisti.

Brojna narodna vjerovanja vezana su za ovo mjesto. Jedno od najpoznatijih je vjerovanje da će biti uslišene molitve onome koji, krenuvši od vrata, rukama dodirne svaki prozor te ubaci nešto novca i prouči Fatihu. Poslije ubacivanja sedam novčića, od turbeta se ne treba vraćati istom ulicom kojom se došlo, a u povratku treba osluškivati koje će prve riječi izgovoriti slučajni prolaznici.

Vandali su na zidove ispisali riječ širk te obojili prozore turbeta.

F.Z./N1
F.Z./N1

Kako za N1 kazali u Operativnom centru MUP-a Kantona Sarajevo završen je uviđaj u ovom slučaju te sada slijede istražne radnje.

Šta znači riječ širk?

Širk (arap. شرك) je islamski termin koji označava grijeh idolopoklonstva i politeizma, odnosno obožavanje bilo koga ili bilo čega umjesto jedinog Boga (tevhid). Protivnici tevḥida odnosno monoteizma nazivaju se mušrici. Riječ širk izvedena je od istog korijena kao i arapska riječ mušrik (arap. مشرك), tj. arapskih slova Š-R-K, što u prijevodu na naš jezik znači podijeliti.

Turbe sedam braće ili Jedileriturbe je u sarajevskom naselju Bistrik. Pored turbeta se do 1937. godine nalazila tekija Jedileri.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1 F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare