Istraživanje: Ko Bosnu i Hercegovinu (ne) želi u Evropskoj uniji

Vijesti 05. apr 202212:22 > 12:22 7 komentara
N1 BiH

Novo istraživanje britanskog YouGov koje je provedeno u četiri članice Evropske unije - Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španiji, pokazuje da rat u Ukrajini mijenja mišljenje tamošnjih građana po pitanju pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji. Međutim ono što je za nas u regionu Zapadnog Balkana mnogo interesantnije jeste gdje se nalaze zemlje regiona po pitanju podrške.

N1

Prema istraživanju koje je provedeno od 9. do 21. marta, protiv ulaska Bosne i Hercegovine u EU je 16% Francuza, dok 2% Nijemaca, 27% Španaca i 4% Talijana smatra da naša zemlja treba ući u EU. Francuzi, njih 6%, su i protiv ulaska Crne Gore u EU, dok 5% Nijemaca, 27% Španaca te 8% Talijana želi Crnu Goru u Uniji.

Kada je u pitanja Sjeverna Makedonija koja čeka na početak pregovora sa Unijom 13% Francuza se protivi njenom ulasku u Uniju, 5% Nijemaca, 26% Španaca te 3% Talijana smatra da trebaju biti primljeni u članstvo. Albanija koja također čeka početak pregovora nema podršku u Francuskoj gdje je 22% protiv ulaska. Ni Nijemci ih ne žele u Uniji – 19% je protiv, dok ih u Uniji žele Španija i Italija sa 16% odnosno 18%.

Srbija koja je jedna od predvodnica u procesu pristupanja nije po volji za 19% Francuza, 14% Nijemaca i 4% Talijana, dok 18% Španaca gleda naklono prema Srbiji. Slična situacija je i sa Kosovom gdje 25% Francuza, 14% Nijemaca i 3% Talijana smatra da im nije mjesto u EU, dok 8% Španaca ih želi u Uniji. Najviše negativnih mišljenja imaju Izrael, Turska, Kazahstan, Maroko i Rusija. Na pozitivnoj strani kao potencijalni kandidati se nalaze Norveška, Švedska, Island i Ukrajina.

U dvije zemlje Unije, Francuskoj i Njemačkoj, došlo je do značajnih promjena kada je u pitanju prostor Zapadnog Balkana. U odnosu na prošlo istraživanje sve zemlje regiona, osim Srbije u slučaju Njemačke, doživjele su napredak i smanjenje broja onih koji se protive ulaska zemalja regiona u Evropsku uniju. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, 34% Francuza je u prošlom istraživanju bilo protiv ulaska u Uniju, dok je sada njih 16% protiv. Kada je u pitanju podrška Bosni i Hercegovini u Njemačkoj u prethodnom istraživanju 8% ispitanika je bilo protiv, dok je sada 2% njih za ulazak naše zemlje u Uniju.

N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare