IT stručnjak: eUprava smeta nepoštenima, glasačka mašinerija ostaje bez posla

Vijesti 03. apr 202110:49 > 12:51 2 komentara

Edis Jašarević, IT stručnjak, za N1 je govorio o aplikaciji za vakcinisanje u Kantonu Sarajevo i o neophodnosi postojanj eUprave. Gost N1 je u Novom danu rekao da se kod nas i dalje primjenjuju polovična rješenja, iako je BiH ranije dobijala ogromna sredstva za razvoj ureda bez papirologije - a rezultata nije bilo. Istakao je da elektronski sistem može smetati samo nepoštenim ljudima, i da bi implementacijom eUprave mnogo birokrata ostalo bez posla - a oni su, kako je rekao, dio glasačke mašinerije.

“Srbija, Hrvatska, Crna Gora, sve su implementirale dosta takvih rješenja. Međutim to se kod nas koristi na neki način za političke svrhe, jer bi veliki broj birokrata ostao bez posla. Toje glasačka mašinerija”, rekao je za N1.

U BiH su podaci rascjepkani, razbacani na više strana i teško je doći do informacija.

“Otvara se tu onda prostor za manipulacije. Kod ovakvih stvari je sve centralizovano, ne može se manipulisati. Mnoge stvari se mogu podvesti pod jedan sistem koji mora biti zaštićen. To puno košta, ali bi on doveo do poštenja i legalnosti u sistemu. Taj sistem može smetati samo nepoštenim ljudima. Poštenim građanima neće smetati”, rekao je Jašarević za N1.

Jašarević je kazao da u aplikaciji za prijavu građana Kantona Sarajevo postoji dosta problema, te da nisu valjana ni ponuđena objašnjenja za te probleme.

“JMBG postoji u zdravstvenoj knjižici, u sistemu KS. Mnogi će reći – nemojte pretjerivati, najbitnije je da se izvrši registracija za vakcinisanje, ali mi smo država polovičnih rješenja. To se sada najbolje ogleda u aplikaciji. Potrebno je ubrzati proces, a imali smo godinu dana. Od jula se govori o vakcinama, trebali smo imati spreman sistem. Traže se neki dodatni podaci, a matični broj je dovoljan za to sve. Zašto sada upisujemo dodatne podatke? Ako je to razlog da spriječimo građane drugih kantona da se prijave – to je besmisleno. Morate se nekako identifikovati sa ličnom kartom, mogli smo to povezati sa CIPS-om, adresama. Moglo je biti bolje da imamo gotovo rješenje”, pojasnio je Jašarević.

VEZANE VIJESTI

“Zakomplikovali smo sve, kupili smo aplikaciju koja je polovična. Sada ljudi treba da dolaze, da se prijavljuju…”, istakao je.

Dodatni problem u svemu je, navodi gost N1, to što u Sarajevu ima dosta građana koji su i vlasnici EU papira.

“Ova aplikacija nije prilagođena zaštiti podataka koju zahtijeva EU, a kazna je tamo do 20 miliona eura. Ništa od toga na aplikaciji ne piše”, zaključio je Edis Jašarević u gostovanju na N1.

Donosimo snimak kompletnog gostovanja.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare