Ivana Stradner: Zašto se Bosna i Hercegovina dalje urušava?

Vijesti 19. jun 202118:38 > 21. jun 2021 17:26 3 komentara

Ivana Stradner, doktorica pravnih nauka, aktuelna naučna saradnica Američkog poduzetničkog instituta u Vašingtonu u N1 intervjuu osvrnula se na dešavanja u Bosni i Hercegovini. Njeno mišljenje je da i dalje zbog podijeljenosti unutar BiH imamo ranjive institucije i da je naša država najosjetljiviji dio Balkana. Zanemarivanje EU, Amerike je dovelo da zemlje kao što su Rusija, Turska, Iran, Kina uđu na to tržište i polarizuju društvo.

Ovo što se dešava u Bosni nije ništa novo, ali je intenzitet urušavanja izražen. Ako pogledate, Dejton jeste završen prije dvije decenije, ali za te dvije decenije Bosna nije uspjela da izgradi snažne institucije unutar svog društva. Dosta je očekivala od međunarodnih institucija i drugih zemalja da poslije 90-ih to urade, ali Balkan nije bio prioritet Zapada, prioritet je bio na Bliskom istoku“, kaže Stradner, naglašavajući da kao država nismo na pravom putu i da se o tome otvoreno mora govoriti.

O interesima više država koji se sučeljavaju na području BiH, ova stručnjakinja za Balkan je govorila šta su sve destibilizirajući faktori naše države.

U BiH to nije samo Rusija, imate problem sa turskim interesom, imate problem sa Iranom i o tome također treba da se govori. Rusija je samo trenutni destabilizator, čije akcije mi vidimo. Ona na Zapadnom Balkanu ima različite interese, zavisno od zemlje do zemlje. Uopšteno, Rusiji ne odgovara jak, stabilan i prosperitetan Balkan“, istakla je Ivana Strandner u N1 intervjuu.

U BiH za ruske interese ne radi samo Milorad Dodik

Koliko u Bosni i Hercegovini Rusi i njihovi interesi imaju plodno tlo i koliko predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik radi za njih?

Stradner govori da on nije usamljen u tom poduhvatu.

Milorad Dodik nije jedini koji radi u interesu Rusije. Ako vi pogledate, Dragan Čović je prošle godine rekao da u Bosni i Hercegovini ima malo ruskog uticaja. Tako da mi više ne govorimo o jednoj strani koja ima afinitet prema Rusiji. Veliki problem Bosne jeste što je ona polarizovana i u toj vrsti polarizacije svako od stranih aktera želi da iskoristi to – zavadi, pa vladaj. To veoma uspješno rade. Kada je u pitanju Dodik, on je prirodni saveznik Rusije. U politici ne postoje emocije, već samo interesi. Zašto je u interesu ne samo Dodika, već zašto je u interesu Rusije da ima Dodika“, rekla je Stradner.

Ova doktorica pravnih nauka sa Berklija u ekskluzivnom intervjuu za N1 smatra da Dodik služi Rusiji kao ‘pijun za promociju interesa’, ali to ne znači da je on žrtva, kako se često vole i sami nazivati lideri na Balkanu. Lideri nisu nikakve žrtve ni ruskog, ni kineskog uticaja, već su upravo oni ti, koji stranim akterima omogućavaju da svoje interese sprovode kroz njihovu politiku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare