Ivo Josipović: Probuđeni “miloševićevski duh” odgovoran za stanje na Z. Balkanu

Vijesti 27. dec 202115:04 3 komentara
N1

Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik, komentarisao je trenutnu situaciju na zapadnom Balkanu, kao i političku krizu u BiH, rekavši kako se na veliku žalost nacionalizam javlja u svim državama regiona, a zajedno sa njim i teritorijalne pretenzije.

“Nema isključivog krivca, ali, smatram, jasno je tko je glavni. Teoretičari “srpskog sveta” i probuđeni miloševićevski duh najodgovorniji su za nemirnu političku scenu Zapadnog Balkana. Iako, treba reći kako i u nekim drugim državama, na žalost, jačaju tendencije suprotne europskim vrijednostima. Naravno, određenog utjecaja ima i stalno globalno nadmetanje velikih i manje velikih sila za utjecaj na Balkanu. Ali, bez lokalnih nacionalističkih agresivnih politika, sadašnje krize ne bi bilo. Sigurno, ne treba potcijeniti ni ulogu rastuće korupcije i organiziranog kriminala na cijelom Balkanu”, istakao je on.

Josipović se ovom prilikom osvrnuo i na nedavne izjave i politiku predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića prema BiH rekavši kako misli da on nema zlih namjera kakve mu neki pripisuju, da i on BiH želi dobro, prenosi Oslobođenje.

“Ali je često, ne samo kada je riječ o BiH, izričaja koji može biti prijeporan, nekada i neodmjeren, može koga povrijediti. Posebno kada je riječ o međunarodnim odnosima. Za mene je uvijek bilo važno naglasiti da valja poštivati suverenost BiH, paziti na granicu čiji prelazak znači miješanje u unutarnje poslove druge zemlje i znati kako o sudbini BiH mogu odlučivati samo građani i institucije te zemlje, uvažavajući specifičnosti koje proizlaze iz činjenice postojanja tri konstitutivna naroda”, rekao je Josipović.

Dodao je kako o budućnosti BiH mogu i moraju odlučiti političari, institucije i građani iz ove države.

“Već dulje vrijeme potpuno izbjegavam komentirati stanje u i oko BiH. Naime, tamošnji političari i stranke, pa i cijelo društvo toliko je podijeljeno, s drastično različitim viđenjem budućnosti te zemlje, da što god kažete, bez obzira na najbolje namjere, nekome to bude povod za zaoštravanje, bilo unutranjih, bilo međudržavnih tenzija. Osobno, meni je BiH osobito draga zemlja. U vrijeme mog predsjedničkog mandata bili smo znatno popravili odnose”, naveo je Josipović u razgovoru za CDM.

Kazao je i to da je danas u BiH stanje ozbiljno, te da nikakvim komentarom ne želi dolijevati ulje na vatru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare