IZ BiH: Nikšić ne poznaje tematiku, političko trgovanje je neprihvatljivo

Vijesti 13. jan 202314:54 3 komentara
N1

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a sinoć je gostovao u Dnevniku D na Federalnoj televiziji u kojem je, između ostalog, u jednom trenutku spomenuo i Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini (IZ BiH), a u kontekstu govora o nepotpisivanju ugovora između nje i države.

Nikšić je, naime, tom prilikom ponovio, da nema političke trgovine kada je riječ o ugovoru države s Islamskom zajednicom dodajući da je jasno iza koje političke opcije stoji IZ BiH.

Shodno tome, iz IZ BiH su naveli da im se čini da Nikšić ne razumije dovoljno to pitanje.

“Kako je pitanje potpisivanja predmetnog ugovora stvar države i njenih organa, Islamska zajednica je o tome razgovor i vodila s državom, a ne s nekom političkom strankom, i s njenim organima na nivou države i entiteta još 2015. godine usaglasila sve tačke, te je kao takav i usvojen na Vijeću ministara BiH i proslijeđen Predsjedništvu BiH na usvajanje. Nažalost, o tom pitanju Predsjedništvo BiH zbog upornog protivljenja nekih njegovih članova nikada do danas nije postiglo potrebnu saglasnost”, naveli su iz IZ BiH.

Dalje su poručili da bi Nikšić trebao znati da IZ BiH nije o tom pitanju razgovarala ni sa jednom političkom strankom.

“I da to pitanje nije u nadležnosti političkih partija, već, isključivo, u nadležnosti države. Prema tome, neće političke partije razgovarati o tome, neće one, kako je on naznačio, razgovarati o odsustvu s posla u vrijeme džume, odsustvu s posla radi obavljanja hadža i sl., već će to činiti nadležni državni organ i Islamska zajednica, i niko drugi. Trgovanje tim pitanjem u međupartijskim razgovorima i dogovorima nije prihvatljivo. Iz toga razloga je uslijedilo naše reagiranje koje je gospodin Nikšić spomenuo u svom gostovanju”, istakli su.

Osvrnuli su se i na Nikšićeve tvrdnje da je jasno iza koje političke opcije IZ BiH stoji odgovorili su sljedeće:

“Što se tiče njegove insinuacije da se ‘zna iza koje političke opcije oni (Islamska zajednica) stoje’, ona nije vrijedna našeg komentara”, zaključili su iz IZ BiH, prenosi MINA.

Gostovanje Nermina Nikšića u sinoćnjem Dnevniku na FTV-u možete pogledati na ovom linku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare