Iz EBRD-a za N1: Da li će biti obustavljeni finansijski projekti u RS?

Vijesti 18. jul 202313:02 0 komentara
N1

Nakon jutrošnjih informacija koje je objavila analitičarka i ekonomistica Svetlana Cenić o tome da EBRD i Svjetska banka obustavljaju sve finansijske projekte i investicije prema Republici Srpskoj, redakcija N1 je potražila odgovor iz EBRD-a.

Naime, na upit redakcije N1Info o tome da li je EBRD zaustavila finansijske projekte prema RS, iz EBRD-a su poručili:

“Nakon neosnovanih medijskih tvrdnji, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potvrđuje posvećenost Bosni i Hercegovini. Banka će nastaviti sa pripremom i implementacijom projekata u Federaciji Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj i Brčko distriktu. EBRD je vodeći institucionalni investitor u zemlji, sa preko 3 milijarde eura investiranih u 216 projekata”, kazali su iz EBRD-a.

Podsjećamo, ekonomista Svetlana Cenić na svom Twitter nalogu je napisala kako su finansijske organizacije EBRD i Svjetska banka obavijestile Vladu Republike Srpske da obustavljaju sve finansijske projekte. Potvrde takve vrste iz ovih organizacija nema, ipak upućeni kažu, da ne bi bilo ni diplomatski, te da ako i jeste tako, riječ je o tzv. administtrativnoj tišini, gdje bi eventualno entitet RS aplicirao za projekte, no na zahtjeve ne bi dobili odgovor.

Ostaje li Republika Srpska bez novca Svjetske Banke i EBRD-a i šta ako DA!?

Istovremeno, RTRS je objavio da se radi o “lažnoj vijesti”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!