Iz OSCE-a iskazali zabrinutost zbog nedavnih dešavanja na području BiH

Vijesti 13. jan 202214:44 2 komentara
Facebook

Ured za demokratske institucije i ljudska prava pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OSCE/ODIHR) se oglasio na zvaničnom Twitter profilu povodom aktuelne situacije u našoj zemlji, te je istakao zabrinutost zbog brojnih događaja u proteklom periodu koji su se desili zasnovani na netoleranciji ili mržnji.

“Misija OSCE-a u BiH je duboko zabrinuta zbog brojnih nedavnih navoda o netoleranciji i mržnji širom BiH. Brza istraga potencijalnih zločina iz mržnje u svim OSCE zemljama je neophodna, jer oni mogu rezultirati obnavljanjem starih neprijateljstava ili voditi do novog sukoba”, naveli su na zvaničnom Twitteru.


Podsjetimo, iz misije OSCE-a u BiH su se jučer oglasili također i istakli su da su zabrinuti zbog nedavnih incidenata koji su se desili u Bijeljini-Janja, Prijedoru, Brčkom, Gacku, Istočnom Sarajevu, na Ilidži, u Foči, Doboju i Bužimu.

Misija smatra da upotreba zapaljive i retorike podjela od strane pojedinih zvaničnika u BiH, uključujući u Republici Srpskoj u proteklim danima, doprinosi pojavi ovakvih incidenata. Misija upozorava na sve aktivnosti koje nose sa sobom potencijal da prouzrokuju konflikt i dovedu do destabilizacije mira i sigurnosti u BiH.

“Poštovanje drugih, neovisno o njihovoj vjerskoj, kulturnoj ili etničkoj pripadnosti ili orijentaciji, mora biti zaštićeno od strane svih, u interesu svih. Izabrani i imenovani zvaničnici imaju posebnu odgovornost da štite interese svih građana, neovisno o njihovom porijeklu, da odbace retoriku podjela, te da budu primjer odgovornog ponašanja, da smiruju tenzije i promovišu konstruktivan dijalog”, istaknuli su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare