Iz SDA “pojasnili” izjave Sebije: “Ko vodi Bošnjake u koncentracione logore”

Vijesti 27. sep 202212:23 2 komentara
F.Z./N1

"Bošnjake u masovne grobnice vode oni koji nisu podržali zajednički nastup probosanskih stranaka u RS-u i koji su na taj način umanjili šanse za dobijanje većeg broja mandata u Narodnoj skupštini RS-a. To su oni koji odbijaju priliku za zaustavljanje antidržavnog djelovanja i sprječavanje provođenja aparthejda na dijelu teritorije Bosne i Hercegovine na kojem je počinjen genocid", navedeno je u saopćenju KO SDA Sarajevo.

Saopćenje iz KO SDA je uslijedilo nakon brojnih burnih reakcija na obraćanje Amora Mašovića i Sebije Izetbegović na jednom od stranačkih skupova SDA.

Mašović je u svom obraćanju simpatizerima i članovima SDA rekao sljedeće:

Sve ove staze i stazice koje su se odvojile od ovog utabanog magistralnog puta vode samo na jedno mjesto. Vode vas u jamu Lanište duboku 22 metra i vode vas do cucle i flašice četveromjesečne Amile Džaferagić i vode vas u jamu Lipovača u Nevesinju duboku 66 metara, na čijem dnu nismo našli crvene gumene čizmice malog Amara Ploskića iz Mostara, što tog Bajrama krenu u Presjeku kod Nevesinja da provede svoj prvi Bajram sa svojom nanom. Staze i stazice vode i do male novorođene Fatime Muhić u masovnoj grobnici u Potočarima. Te staze i stazice na kraju će nas odvesti u tekuće grobnice Drine, u Tomašice, u Srebrenice, u Lješevo i sve ove grobnice koje su do ovog časa pronađene. Zato vam kažem, a vi opet po svojoj savjesti, jedno je sigurno. Bakir Izetbegović za predsjednika, SDA na svim nivoima, kantonalnim, federalnom i državnom nivou. Živi bili”.

Sramotno: Sebija Izetbegović i Amor Mašović u kampanji koriste masovne grobnice

Sebija Izetbegović obratila se nakon njega i “nadovezala na njegovo obraćanje”, sa uvredljivijim izrazima.

Selam alejkum i dobro veče. Selamim vas, a selamim i luzere zakrvavljenih očiju, nesretnike i gubitnike koji su otpali od nas i krenuli groznim putevima koji će ponovo ako uspiju, kako reče naš Amor, voditi u Tomašice, logore, strašite i masovne grobnice”, rekla je Izetbegović.

Brojne su reakcije na društvenim mrežama nakon ovog obraćanja zbog činjenice da se u predizborne svrhe koriste osjetljive teme kao što su masovne grobnice.

U današnjem saopćenju iz SDA dalje navode:

Činjenica je da Bošnjake u koncentracione logore vode oni koji su nakon dvanaest godina grad Mostar isporučili onima koji veličaju zločine paradržavne tvorevine tzv. Herceg-Bosne. To su isti oni koji su podlegli pritiscima i u Neumu prihvatili nedemokratske prijedloge i rješenja, za šta su bili pohvaljeni od brojnih lobista i državnog vrha Republike Hrvatske.

Bošnjake u političko ropstvo, koncentracione logore i masovne grobnice vode oni koji branioce Sarajeva nazivaju “seljacima”, koji u gradu “živih lomača” Višegradu, paradiraju uz trube, srpske pjesme i zastave. To su oni kojima smeta ezan i koji bi da drže moralne lekcije jedinom vjerskom poglavaru u Evropi, koji je nakon Drugog svjetskog rata bio žrtva koncentracionih logora“.

Još dodaju da se radi o pokušaju “yutelizacije” stvarnosti.

Nastojanja da se pomjere granice dopuštenosti Bošnjacima da otvoreno i glasno govore o svojoj patnji, da artikuliraju svoje nacionalne, kulturne i političke interese, predstavljaju pokušaj “yutelizacije” stvarnosti, raspamećivanja i odrođavanja naroda nad kojim je počinjen genocid. To je hegemonistička agenda koju provode neprijatelji i razbijači Bosne i Hercegovine, koji Bošnjacima umjesto uređene demokratske države i njene evropske perspektive, priželjkuju “palestinizaciju” i nestanak. Tu agendu SDA neće prihvatiti, nikada!“.

Također, na obraćanja Mašovića i Izetbegović je reagovao i bivši član SDA, sadašnji Naroda i Pravde, Aljoša Čampara. Njegovu reakciju pročitajte OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare