Izborna debata: Jedan predsjednik BiH ili uvođenje 4. člana

Vijesti 13. sep 202221:07 6 komentara
N1

Tri kandidatkinje za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine - Alma Čolo (SDA), Sabina Ćudić (Naša Stranka) i Mia Karamehić-Abazović (Narod i pravda) bile su gošće Izborne debate na N1.

Ustav i Izborni zakon? Gospođo Čolo, na šta prvo mislite kada govorite o ustavnoj reformi?

Čolo: Prvo što SDA govori kada pričamo o ustavnoj reformi su provedbe presuda međunarodnih i domaćih sudova, tu su i rezolucije Vijeća Evrope, kao i preporuke Venecijanske komisije. Mi smo za zamjenu etničkog sa građanskim.

Koliko je realan prijedlog Naše stranke da imamo jednog predsjednika?

Ćudić: Apsolutno je realan. Preporuke Venecijanske komisije, kao i presude Evropskog suda za ljudska prava, u direktnoj su koliziji sa Mostarskim sporazumom.

Od koga Narod i pravda očekuje podršku za ideju četvrtog člana Predsjedništva BiH?

Karamehić-Abazović: Očekujemo od građana, naravno. Nije realno da imamo jednog predsjednika ili građanski koncept. Ustav BiH je takav kakav jeste. Volje li bi vidjeti BiH više građanskom i zato smo se opredijelili za 4. člana Predsjedništva iz reda Ostalih, koji su zanemareni u odnosi na konstitutivne narode. Htjeli smo balans između građanskog i etničkog.

Treba li ukinuti Dom naroda BiH?

Čolo: Treba, to je rekla i Venecijanska komisija 2009. Oni su preporučili da se nadležnost Doma naroda prebaci na Predstavnički dom. Ja bih se osvrnula na Mostarski sporazum. Ovaj sporazum ne može biti iznad međunarodnih presuda i u njemu stoji legitimno predstavljanje – znači ono predstavljanje za koje su građani glasali. To proizilazi i iz presuda Ustavnog suda.

Ćudić: Ne mogu vjerovati da se slažem sa gospođom Čolo da Mostarski sporazum ne može biti iznad međunarodnih presuda. Govorila sam da su Mostarski sporazum i ove presude u koliziji. U tom sporazumu se ne govori o legalnom političkom predstavljanju nego o “legitimnom”. Što se tiče četvrtog člana Predsjedništva – to građani ne žele i ne zaslužuju dodatno uslužnjavanje.

Karamehić-Abazović: Gđo Čolo, zašto ste potpisali Mostarski sporazum? Interpretacija SDA o ovom sporazume ne korespondira. Kako će po ovom Ustavu biti jedna predsjednik?

Ćudić: Reforma Ustava podrazumijeva izmjenu Ustava.

Karamehić-Abazović: Ali reforma Ustava prejudicira konsenzus. Kako ćete mijenjati Ustav ako nemate konsenzus? Vjerujete li da će stranke iz RS-a i HDZ podržati takav prijedlog? Vi smatrate da ćete imati podršku sva tri naroda?

Ćudić: Taj prijedlog će doći na parlamentarnu raspravu i otišao je dovoljno daleko da zaslužuje više od prijedloga koji se dogovaraju po restoranima.

Čolo: Mi smo u parlamentima imali dosta drugih prijedloga. Na ovaj prijedlog Naše stranke američka administracija je rekla da je potpuno nerealan. Mostarski sporazum je potpisan zbog provedbe izbora u Mostar. U njemu stoji da se uvedu sve preproruke i rečeno je da će se Izborni zakon mijenjati na način da se legitimno predstavljanje osigura svim narodima na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Šta je tu sporno?

Gđo Ćudić, trebaju li nova ministarstva u Vijeću ministara BiH?

Ćudić: Trebaju. Posebno ministarstvo privrede. Ne možemo pristupiti stotinama miliona eura u evropskim fondovima jer nemamo ovo ministarstvo. To je jedno prioritetno pitanje. Garantujem vam da nema razlike između poljoprivrednika u Višegradu, Banjaluci, Bihaću, Čapljini… svi žele pristup evropskom tržištu, Turskoj, Bliskom istoku…

Prebacivanje nadležnosti sa Predsjendištva na Vijeće ministara?

Karamehić-Abazović: Definitivno. Predsjendištvo treba da ima manje ingerencije i nadležnosti. Mi još uvijek imamo mentalite koji smatra predsjednika jakom funkcijom. Mi smo parlamentarna država. Predsjedništvo treba da ima više protokolarnu ulogu. Trebamo jačati trenutne kapacite Vijeće ministara. Npr. Ministarstvo civilnih poslova je podkapacitirano, za njega se zadnje povuku SDA, a to je ministarstvo koje implementira grantove za našu nauku i obrazovanje ili programe poput Erasmusa.

Šta mislite o teritorijalnom ustroju BiH na četiri regije?

Čolo: Mislim da je to dobro rješenje jer je Venecijanska komisija rekla da ovako uređena BiH nije ni racionalno ni efikasno dobra, ima previše nivoa vlasti. Mislim da to sada nije realno u ovom periodu. Naš ministar civilnih poslova bio je Adil Osmanović, mi veoma dobro znamo važnost ovog ministarstva. Predlagali smo ministarstvo privrede i znate šta je rekao Dodik? Reako je vratit ćemo Vijeće ministara na 3+1, kao je bilo 1995. godine. Oni kao da su se probudili iz nekog sna i predlažu neka rješenja, a Naša stranka nema ni infrastruktura u Republici Srpskoj da bi stranke tamo uvjerile da krenu tim putem.

Ćudić: Ne radi se o snu, gospođo Čolo, nego o noćnoj mori koji ste vi osigurali kontrolnim paketom koji ste dali SNSD-u i HDZ-u.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare