Izborna debata: “Od Sarajeva se pokušava napraviti kasaba, a ne glavni grad”

Vijesti 14. sep 202211:13 1 komentar

Tema izborne debate danas je infrastruktura. Gosti Novog dana su bili Enver Hadžiahmetović - Narod i pravda, Vedad Gačanović - Koalicije Država, Mirsad Hadžikadić - PzP, NB, Zeleni za državu, Bojan Kresojević - PDP i Miloš Vukašinović - SPS.

Gačanović je na početku gostovanja kazao da su dosadašnje vlasti doprinijele tome da se od Sarajeva pokušava napraviti kasaba, a ne glavni grad jedne države.

“Sarajevo treba da ide u pravcu da teži da bude metropola. Vlasti su uticale da se prigradske općine što više udalje od samog centra. Centralni dio mora ići prema Hadžićima, Ilidži, Vogošći. Moramo razvijati te općine i ne trebamo privatizirati prava na realizaciju infrastrukturnih radova. Moramo napraviti pristup koji će oslikaviti jedan prohodan pravni sistem i u pogledu poticajnih mjera za gradnju i u pogledu same odgovornosti kad su u pitanju infrastrukturni radovi”, kazao je Gačanović.

Obećao je da će Koalicija za državu  zahtjevati tematsku sjednicu po pitanju infrastrukture.

“Da vidimo koji su aktuelni projekti, a koji su zakočeni, zbog čega su neki projekti zaustavljeni, a građani moraju platiti penale…”, rekao je Gačanović.

Kresojević je istaknuo da je BiH zemlja predivnih i pregobatih prirodnih resursa, ali nedovoljno razvijene infrastrukture.

“I građani Banjaluke najbolje razumiju probleme sa kojima se suočavamo. Za nas je najvažnija predstojeća grejna sezona. Uradili smo mnogo, ali bitno je da ne zastanemo na gradskom grijanju koje je u nadležnosti grada. Već pozivam i Ministarstvo i Vladu RS, da interveniše na tržištu drvnih sortimenata i drugih energenata koji su prirodni resurs i da na taj način obezbijedi odgovarajuću količinu po nižoj cijeni. Na tome ću insistirati”, rekao je Kresojević.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović je rekao da je trenutno jedan turbulentan period za Kanton Sarajevo.

“Mi smo već godinu dana ova Vlada, prije toga je bila koalicija Petak 13, a prije toga Šestorka. Jedan turbulentan period za KS. I kad je tako, onda je upitno koji rokovi, koja dinamika. To je veliki problem. 2017. smo potpisali EBRD projekat za izmjenu rekonstrukciju vodovodne mreže, 25 miliona. On se nije pomakao. Pomakli smo ga 2019. Potrošlili smo 10 miliona. Moramo uraditi temeljito i zamijeniti onu rekonstrukciju sistema koji je sporan. Isto je što se tiče i grijanja. Većina građana se griju na Toplane i plin. To je dio koji je vezan za Federaciju BiH i 90 posto gasa koji dolazi, dolazi u Sarajevo. Ne možemo planirati, možemo samo osjetiti posljedice. Ne možemo samo krpiti“, rekao je Hadžiahmetović.

Najavio je da će u Vogošći  pokušati uraditi kompletan sistem na toplotne pumpe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare