Izborna šutnja je u Hrvatskoj, ali u BiH se smije pričati: Šta je za našu državu bolje?

Vijesti 15. apr 202421:32 0 komentara

Izborna šutnja je u Hrvatskoj, ali u Bosni i Hercegovini se smije pričati. Mada niko nije 100% siguran šta je za našu državu bolje.

Već ujutro će oko 100 hiljada registrovanih glasača svoje pravo moći da iskoriste na 42 biračka mjesta u državi. Najviše ih je u Mostaru i to 23, zatim po četiri u Sarajevu, Vitezu, Orašju i Livnu, dva u Tuzli, te jedno u Banja Luci. Hoće li rezultat izbora donijeti i suštinske promjene građanima Hrvatske, te, eventualno, promijeniti odnos prema BiH, pitali smo i jednog hrvatskog turistu.

“Sve će biti po starom. Imamo, nažalost, dvojicu ljudi koji imaju problem s narcisoidnošću, moramo ih trpiti i to je tako. Što se tiče Bosne, ne vjerujem da će se bilo šta promijeniti”.

Ne očekuju mnogo ni građani Sarajeva.

“Trebalo bi biti bolje”; “Igraju se dobrog i lošeg policajca. Odvratno”; “Hrvatski narod, kao konstitutivni, je povezan s Hrvatskom, ali da će nešto značajnije da se desi na kretanja u BiH, čisto sumnjam”, samo su neki od komentara građana.

Upravo su, preko leđa Hrvata u BiH, hrvatski premijer Plenković i predsjednik Milanović, gradili svoju predizbornu kampanju, u kombinaciji s međusobnim optužbama koje su se saplitale jedna o drugu. Hrvatski predsjednik je, u više navrata, zagovarao i radikalniji odgovor Zagreba zbog preglasavanja Hrvata, čak i uslovljavanjem nastavka evropskog puta Bosne i Hercegovine. Pa, koja opcija nam ide na ruku?

Ranko Mavrak, novinar i analitičar:

“Koji god scenario bude na pozornici, neće bitno uticati na odnos Hrvatske prema BiH. Politika Hrvatske prema BiH je već godinama, da ne kažem decenijama, vrlo jasno profilisana. Oslanja se na to da se BiH kao državi pomogne da se stabilizuje, koliko je to moguće, a da se pri tome vodi računa o temeljnim interesima Hrvata koji u njoj žive”.

Suština i HDZ-a i SDP-a je, uglavnom, ista. Razlika je u retorici, posebno hrvatskog predsjednika.

Zoran Pusić:

“Jednu novu, negativnu stranicu u mogućoj saradnji BiH i Hrvatske otvorio je svojim iskazima, podrškama, više-manje otvorenim prema secesionizmu Dodika”.

Do konačnog ishoda ostalo je veoma malo. Iako je prvi čovjek HDZ-a BiH Dragan Čović ranije najavio da će u BiH za izbore biti neradni dan, ili svetkovina, nije tako. Za tako nešto nadležnost imaju smao kantoni, ali s obzirom da će biračka mjesta biti otvorena dva dana, za to neće biti potrebe. No, o izbornim aktivnostima govorilo se i na sjednici Predsjedništva ove partije.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH:

“S obzirom da je izborna šutnja o tome nećemo javno, pretjerano govoriti, ja ću ujutro glasati”.

Upravo hrvatski kandidati veliku nadu polažu u XI izbornu jedinicu za izbor zastupnika koje biraju hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u ovoj državi.

Na proteklim parlamentarnim izborima u XI izbornoj jedinici glasalo je 28 hiljada građana, od čega 21 hiljada iz BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!