Izetbegović: Čović nikada neće dobiti treći entitet niti hrvatskog člana

Vijesti 08. dec 202122:23 > 22:39 10 komentara
Bakir Izetbegović i Dragan Čović
Bakir Izetbegović i Dragan Čović (N1)

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kazao je u Pressingu da lider HDZ-a Dragan Čović nikada neće dobiti treći entitet niti hrvatskog člana Predsjedništva. Za predsjendika SNSD-a Milorada Dodika kazao je da i on zna ustuknuti jer je "srušio crkvu u Konjević Polju i skinuo ploču sa imenom Radovana Karadžića na Palama"

Ko je finansirao vaš put po Evropi?

Dom naroda. Ja sam sa dijasporom, koja je neodvojivi dio ove zemlje, imao nekoliko sastanaka kako da pomognu što više ovoj zemlji.

Zašto su u vašoj delegaciji bili kadrovi iz SDA?

Bio je šef moga kabineta.

A bio je i federalni premijer Fadil Novalić?

On je imao bitne sastanke sa privrednicima, kako pomoći dijaspori da imaju bolje veze sa državom. Šalju milijarde maraka kroz doznake i svaki bitan biznis u BiH su donijeli oni koji su bili vani.

Kakav je interes BH Telecoma da podrži ove skupove?

Ne znam, pitajte njih. Nemam pojma.

Pojavio se snimak star nekoliko godina na kojem Čović kaže da su izborne reforme da se dobije treći entitet?

Vidio sam te stvari odavno. Te stvari Čović ne pominje odavno jer to nema nikakve veze sa realnošću. Većina Hrvata živi s Bošnjacima i to se bez vojne sile ne bi moglo napraviti. To im ne pada napamet. Hrvati ovdje dobro žive. Ova politika gdje je Čovič lično isfrustriran što ne sjedi u Predsjedništvu nema veze sa dobrim odnosima Hrvata i Bošnjaka. Čović neće dobiti treći entitet niti hrvatskog člana Predsjedništva. Neće dobit ni Dodik osim onoga što se traži u ispunjenju 14 uslova za EU.

Na šta će BiH ličiti kada ode OHR, strane sudije…?

OHR otići neće dok ne bude stabilna zemlja. To je najvažniji uslov. Strane sudije neće otići dok se mi ne saglasimo s tim, dok ne budu zamjenjene boljim sudijama. Dodik je udario na OHR, OS BiH i Ustavni sud. A Ustavni sud je uradio po našim apelacijama. Ovo je sve igrokaz kako bi Dodik pobijedio na sljedećim izborima. Ko je taj koji mene može natjerati da popustim? Šta mi mogu uraditi pa da budem protiv interesa ove zemlje? Ja sam pretrpio stvari za koje su ove trenutne prskalica. Da slome jednog čovjek, da ga ucjene, to opet ne može proći.

Hoćete li opet u koaliciju sa SNSD-on i HDZ-om?

Ja ću u koaliciju sa onima koji pobijede. I tu ćemo gledati da jačamo probosanski front. I da se 60 posto građana ne zbije u trećinu. Zato se ljutim na ljevičarske stranke, hajde da jačamo probosanski front i da nadjačamo ove.

Kažu da ne radite za državne interese?

To su gluposti. Svi u opoziciji se bore za pozicije. Ako izbace SDA iz vlasti znate koliko plijena bi dobili? Ja ih zovem da branimo zemlju, onu gledaju ziheraški samo da izbace SDA, da mi prođemo kroz političko minsko polje.

Viđate li se sa Dodikom?

Viđamo se na večerama koje organizuju stranci. Nemamo nikakvog odnosa mimo toga.

Jeste li mu zaprijetili da ćete izaći iz koalicije ako ne prestane vrijeđati Bošnjake?

Naravno da jesam. I vidite da ne prestaje. Jel trebamo napraviti blokade? Mi smo s njima u prisilnoj koaliciji. Razmatrali smo mogućnost da srušimo ovo Vijeće ministara, treba nam HDZ, a onda ne bi imali prolaza u Parlamentu. To bi se dopalo narodu i onda bi svi vidjeli da je napravljena glupost. Na kraju bi mi ispali krivi. Ovako je Dodik kriv.

Zašto Dodik Bošnjake naziva muslimanima jer među njima ima i ateista itd?

Dodik je srušio crkvu u Konjević Polju i skinuo ploču sa imenom Radovana Karadžića na Palama. To nije uradio što to voli. I on zna da ustukne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare