Izetbegović jednom rečenicom izazvao brdo reakcija i komentara

Vijesti 11. dec 202219:10 4 komentara

Bakir Izetbegović, lider SDA, misli da od koalicije koja se nazire, pogotovo nakon jučerašnjeg sastanka Osmorke i SNSD-a, neće biti ništa. On govori drugima o zaboravu, drugi njemu govore o zaboravu. Dok Izetbegović čeka grešku protivnika, jednom rečenicom uzrokovao je brdo reakcija i komentara.

Šezdeset posto ruku u državnom parlamentu, 80 u Federaciji, to ima trojka SDA-SDP-DF sa manjim strankama. Nećemo ništa blokirati, ali hoćemo pozvati pobjednike da naprave koaliciju, kaže lider SDA. Ovo što sada imamo na sceni, i izjave o novom pristupu pregovorima, smatra Izetbegović, samo je zamajavanje očiju javnosti.

“Trpljenje da se multietničke, građanske stranke nazivaju bošnjačkim, muslimanskim, da im se naređuje da DF ne može biti dio koalicije, da oni šute na to, da su zaboravili sve ono što su pričali godinama i što su prebacivali, recimo blokade koje je naredila NSRS, uopšte nisu to spomenuli u papirima. Šta znači nećemo pričati o onome o čemu se ne slažemo, ako su te blokade još uvijek na snazi?”, kaže Izetbegović.

Pred sistemskim urušavanjem države i separatističkim politikama se ne smije šutiti, poručuje Izetbegović. Posebno ne ići “na noge” Čoviću i Dodiku, i kao muslimani odazivati se sastancima u vinskoj destileriji. Na šta je oštro reagovao lider SDP-a Nermin Nikšić.

“Poznato je njemu da nisu jučer razgovarali predstavnici vjerskih zajednica nego delegacija Osmorke i SNSD-a. Neću ga uopšte podsjećati da je većina sastanaka nas dvojice bila u restoranu. Možda ga još uvijek boli što je Dragan Čović izignorisao njegov poziv na burek, a odazvao se na naš i došao u Konjic. Nije problem gdje smo se sastajali ni vi, ni mi. Problem je šta smo dogovarali na tim mjestima i kakve su posljedice”, kazao je Nikšić.

Bolesni radikalizam za potrebe očuvanja fotelja prelazi granice ukusa, reakcije su i drugih članova SDP-a. Dok su opozicione stranke iz Republike Srspke fokus stavile na činjenicu da se u dosadašnjim pregovorima nije govorilo o stvarima oko kojih nema slaganja. Kako podsjeća lider PDP-a Branislav Borenović, to su među ostalim i odluke NSRS, ranije od SNSD-a promovisane kao pitanja opstanka BiH i napretka Republike Srpske.

“Za očekivati je bilo da na dan kada su trebale biti oformljeni vojska, Uprava za indirektno oporezivanje i VSTV Republike Srpske, to za njih bude pitanje svih pitanja. Sudeći po izjavama o zajedništvu, ostavljanju po strani onoga o čemu se partneri ne slažu, čini se da je Narodna skupština Republike Srpske opet ponižena, a narod izvaran”, kaže Borenović.

No iz Osmorke ostaju pri svom stavu. Ovakav način pregovaranja je inovativan, i za razliku od ranijih, bez konflikata, ucjena i uslovljavanja. Ostaju, kaže lider NIP-a Elmedin Konaković, u političkoj realnosti u kojoj neće imati ni vremena baviti se pitanjima oko kojih nema saglasnosti.

“Iluzorno bi bilo očekivati da mi pristanemo da se bilo kakav projekat realizuje na način da nadležnost države BiH i njenih institucija obnaša bh. entitet Republika Srspka ili Federacija ili bilo koji kanton. Mi naravno na to ne pristajemo. S druge strane, iluzorno je očekivati da ujutro kažemo da Milorad Dodik ili neko od njegovih saradnika ili opozicija iz Republike Srpske pristane i kaže – sad ćemo mi dio nadležnosti prenijeti na BiH. Ne očekujemo brzu transformaciju u bh. entitetu Republika Srspka. Ako na tome budemo ultimativno insistirali sumnjamo se da ćemo se pomjeriti”, poručuje Konaković.

Dosadašnji pregovori bili su čista borba za vlast, smatra Izetbegović. I DF im neće dati podršku, kaže, potvrdio mu je to i lider te stranke Željko Komšić. Vode se i tajni razgovori sa SDA, ali s kim Izetebgović nije želio otkriti. Iz Naše stranke su ranije poručili kako će započeti pregovore, ali u vlast neće, bez pristanka na uslove koje će pred moguće nove koalicione partnere staviti. Ipak, o podjeli resora će se, bar prema ranijim najavama, započeti iduće sedmice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare