Izetbegović: Kakvi zagrljaji sa Dodikom, kakva servilnost prema Čoviću

Vijesti 22. dec 202220:11 2 komentara
F.Z./N1

U Centru za kulturu u Travniku je u organizaciji Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Travnik održana manifestacija „Veče izbornih pobjednika“.

Kako je saopćeno, manifestaciji, na kojoj su prezentovani rezultati Općinske organizacije SDA Travnik i Kantonalnog odbora SDA SBK, je prisustvovao i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je tokom obraćanja prisutnima istaknuo da je na proteklim Općim izborima SDA ostvarila pobjedu na svim nivoima vlasti, koja je, kako je kazao, trebala biti i uvjerljivija.

“Trebala je jedna pobjeda poput vaše. Osvojili ste više od trećine glasova svih građana u SBK. Nakon brutalne višegodišnje, višedecenijske kampanje protiv SDA, nakon i nekih naših grešaka, valjalo je to postići”, kazao je Izetbegović.

Rezultat SDA u Travniku i SBK je, dodao je, formula uspjeha za cijelu stranku.

“Ne samo uloženi trud već i pametni rad. Vi ste pravili unutarnje kompromise i našli ste način da to složite u jedan dobar tim, u kojem niko nije previše zadovoljan ni previše nezadovoljan”, izjavio je Izetbegović.

Govoreći o odnosima u BiH, Izetbegović je istaknuo potrebu rješavanja ključnih životnih pitanja svih građana koji su u prošlosti bili u sjeni napada destruktivnih snaga. U tom kontekstu je podsjetio na nasrtaje Narodne skupštine RS-a na ustavnopravni poredak BiH, te zahtjeve HDZ-a koji se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona.

“Ja takve stvari nisam mogao dopustiti, niti sam takve kompromise mogao napraviti i u Neumu i u Sarajevu, mada su tražili i neki prijatelji BiH. Svaka njima čast, ali meni je lakše reći da to neću prihvatiti i da ne dopustim da se degradira pozicija bh. patriota, da nas zbiju definitivno u jednu kvotu od 33 posto, pa me taman ne voljeli i nastavili raditi protiv mene i SDA. Mi nismo smjeli degradirati državu BiH i poziciju bh. patriota”, kazao je Izetbegović.

Kada je u pitanju proces formiranja u vlasti u BiH, podsjetio je Izetbegović da SDA u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH ima 12 delegata, ali da neki misle da se SDA, uprkos toj činjenici, treba izbaciti iz vlasti.

“Govore da će izvesti narod na ulice, da će hapsiti. Kakvi zagrljaji sa Dodikom, kakva servilnost prema Čoviću. Odjednom ti ljudi za njih postaju vrlo poželjni. Trčali su u Banjaluku, u Laktaše, u Mostar. Porušili su sve principe koje su zagoravali kako bi došli do vlasti. Sada žele predstaviti da SDA nešto blokira i da će narod zbog toga izaći na ulicu. I to nam poručuju neke stranke koje su osvojile četiri puta manje glasova u odnosu na SDA. Oni nemaju većinu niti u jednom klubu naroda u Domu naroda. Treba im Dodik i Čović dodati da bi bili neki faktor. Mi ništa nećemo blokirati. Samo tražimo da se normalno formira vlast”, izjavio je Izetbegović.

Istaknuo je Izetbegović da SDA neće iznevjeriti svoje glasače učešćem u projektu kojim bi se obezvlastila i prestala biti politički faktor.

“To ne može. Ako visoki predstavnik misli da treba i dalje da nameće, neka izvoli, ali će to morati biti trajno rješenje. Ne jednokratna maksuzija za SDA i Bošnjake. Ako napravi promjenu po kojoj većina nešto odlučuje, neka slobodno izvoli. Tada će pokrenuti klatno koje će idući put pogoditi druge”, poručio je Izetbegović.

Prisutnima na manifestaciji također su se obratili predsjednik Općinskog odbora SDA Travnik Tahir Lendo i predsjednik Kantonalnog odbora SDA SBK Asim Mekić, saopćeno je iz SDA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare