Izetbegović: Moj otkaz potpisan je pod pritiskom, Škrijelj mi je tražio usluge

Vijesti 21. maj 202316:18 0 komentara
F.Z./N1

Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i zastupnica SDA u Skupštini Kantona Sarajevo u intervju za Faktor.ba govorila je o otkazu na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, oduzimanju akademskih titula po odluci Senata Univerziteta u Sarajevu te o rektoru ove obrazovne institucije Rifatu Škrijelju.

Izetbegović ponavlja da će o svemu konačnu riječ dati sud.

“Hajka na mene je počela izjavom Asima Kurjaka da mi nije bio mentor za izradu i odbranu doktorske disertacije i da nikada nisam studirala u Zagrebu niti radila kod njega na klinici. Naravno, to je bila potpuna neistina. Asim Kurjak sam je sebe demantovao vrlo brzo. Nakon što sam pronašla snimak sa odbrane doktorske disertacije on je prezentiran javnosti i svi su se mogli uvjeriti da Asim Kurjak nije govorio istinu. Koju je on korist imao od pokretanja hajke zna on, a i oni koji su to od njega tražili. Važno je da su svi mogli vidjeti i čuti snimak na kojem Asim Kurjak izrazito pohvalno govori o mojem doktoratu i o meni. Čak jasno kaže: “Imao sam priliku upoznati njen rad dok je bila kod mene na klinici Sveti Duh u Zagrebu” – podsjeća  Izetbegović u intervjuu za Faktor.

Kada je riječ o otkazu na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, Izetbegović navodi:

– Iz sredstava javnog informisanja saznala sam da mi je dekanica Amina Valjevac potpisala otkaz na zahtjev rektora Rifata Škrijelja i mišljenja Kenana Filipovića, pravnika i sekretara Rektorata. Oni se ne obaziru na mjeru osiguranja koju je Sud donio, upuštaju se u pravno nasilje, što podliježe pravnoj odgovornosti predviđenoj za takve prekršaje. Podsjetit ću da je svojim rješenjem Općinski sud u Sarajevu zabranio radnje i druge aktivnosti na izvršavanju zaključka Senata o poništenju doktorata. Dakle, nikakve mjere, pa ni otkaz, ne smiju se poduzimati do pravomoćnog okončanja parničkog postupka kojeg sam pokrenula putem advokatskog tima.

Također, za Izetbegović je nevjerovatno da joj je dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu potpisala otkaz o radu

Na svakoj sjednici Senata glasala je protiv oduzimanja mojih titula i zvanja. Svjesna sam da je pod pritiskom, pa sam je nazvala da provjerim o čemu se radi. Razgovoru je prisustvovao i moj advokat. Dekanica je plakala, rekla je da je pod pritiskom, da joj rektor prijeti, da je svjesna da mi rektor čini ogromnu nepravdu ali se boji za svoju poziciju. To zorno pokazuje kakvu je strahovladu Rifat Škrijelj zaveo na UNSA. Usprkos jednoglasnoj odluci Naučno-nastavnog vijeća (NNV) Medicinskog fakulteta da je sve u vezi sa mojom akademskom karijerom uredno, usprkos urednom nalazu ad hoc komisije Medicinskog fakulteta, uprkos sudskoj mjeri osiguranja, dekanica ipak potpisuje pod pritiskom i prijetnjom zahtjev Rifata Škrijelja.

Rifat Škrijelj prema riječima Izetbegović ima lične motive protiv nje.

– Više je motiva. Cilj je da se kompromitujem kao član akademske zajednice i uspješan menadžer, da pokušaju da me sklone i nastave korupciju koju sam ja zatekla u KCUS-u. Zatekla sam koruptivna zapošljavanja, milionske gubitke i korupciju u nabavkama, ali i korupciju u uslugama bolesnicima. Menadžment na čijem sam čelu je svim nepravilnostima stao u kraj. Sanirana su ogromna dugovanja KCUS-a. Vratila sam dostojanstvo bolesnicima i uposlenicima.

Jedan od motiva je i politički. Cilj je i da blateći mene kompromituju SDA ali i moje prezime i time bace sjenu na borbu mojega rahmetli svekra i njegovih saradnika i suboraca.

Postoje i potpuno lični motivi i o njima sada prvi put govorim. Moj i zadatak menadžmenta KCUS-a je jasan – red,rad i disciplina, kako za mene tako i za ostale. Zato nisam pristala da ispunjavam ničije želje i zahtjeve i upošljavam Škrijeljove rodice i rođake preko reda, da im dajem specijalizacije, niti da im omogućim napredovanja bez uslova. Tako je počeo sukob. Naravno, borila sam se za plaće nastavnika kliničkih predmeta jer smo godinama ponižavani činjenicom da je plata profesora iznosila 98 KM. Pitala sam glasno gdje odlazi novac i da li studenti znaju da njihovi profesori nisu adekvatno plaćeni za kliničku nastavu koja iznosi ukupno 61 posto nastave Medicinskog fakulteta. Moj ukupan angažman u borbi za ispravno i zakonito postupanje izazvao je ove napade iz Rektorata prema meni.

Cjeli intervju pročitajte na Faktor.ba

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!