Izetbegović nakon sastanka: Dodik je rekao da će učiniti sve da sačuva mir

Vijesti 16. mar 202214:08 > 14:33 28 komentara
F.Z./N1

Bakir Izetbegović, lider SDA obratio se javnosti nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnost politiku Josepom Borrellom. Kako je istaknuo, od bh. zvaničnika se tražilo niz stvari, između ostalog, da BiH prati stavove EU što se tiče Ukrajine.

“Od Dodika je Borrell u više navrata tražio da izvrši deblokadu institucija i da odustane od ovoga što se radi u NSRS. Dakle, zaustavljanje procesa vraćanja nadležnosti na entitetski nivo. I tu je bio uporan. Dodik je obećao da nema govora o secesiji, podjeli zemlje, i da će on poštovati Ustav BiH onako kako ga on razumije. Borrell je precizno kazaou vezi sa VSTV-om i Agencijom za lijekove da se te stvari zaustave i da se ne ide dalje”, rekao je Izetbegović.

Mišljenja je i da će “ovo kompletno što se počelo raditi u RS se i zaustaviti”.  Imao je i poruku za SDP.

“Jedna važna stvar. Pojedini predstavnici SDP-a govore kako nije dobro što se iza zatvorenih vrata nešto dogovora. Dakle, ljevičarske stranke predstavljaju četvrtinu stanovništa i glasača u BiH, i treba da učestvuju, a ne da optužuju”, naveo je.

F.Z./N1

Kazao je i da je napravljen pomak na ranijem sastanku u Sarajevu, i da je HDZ konačno pristao na to da se govori o tome da Dom naroda štiti isključivo vitalni nacionalni interes.

Borrell je tražio, istaknuo je Izetbegović, da BiH prati stavove EU što se tiče Ukrajine, a, dodaje Izetbegović, Dodik je rekao da će učiniti sve da sačuva mir.

F.Z./N1

Iako je lider SDA u ranijoj izjavi rekao da je Borrell od Dodika zahtijevao da se zaustavi prijenos nadležnosti na entitete sa državnog nivoa, da se očuva mir i stabilnost, Dodik je rekao da Izetbegović ne govori istinu. 

“Kako čovjek laže, ne mogu vjerovati. Od Izetbegovića se tražila djelimična ustavna reforma kao i reforma Izbornog zakona. Mi u Republici Srpskoj smo to davno završili u vezi sa izborom članova Predsjedništva BiH, rekli smo da to ide neposredno u skladu sa Ustavom i sada već čekamo i mrcvarimo se ovdje mnogo vremena oko toga. Mislim da nije fer da se tako bezočno laže jer je od Izetbegovića Borrell tražio da se završi sa ustavnom reformom”, rekao je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare