Izetbegović: Stali smo na put 300 bogatih, oni nam se svete

Vijesti 12. dec 202218:37 6 komentara
Bakir Izetbegović (N1/F.Z.)

Lider SDA Bakir Izetbegović, nakon sjednice predsjedništva ove stranke u Sarajevu, u obraćanju javnosti pojasnio je plan ili "taktiku OHR-a" da od SDA napravi kočničara što bi, po njemu, dovelo do toga da se narod naljuti na Stranku demokratske akcije. Odbacio je pozive na ostavku kazavši da je ostvario dobar rezultat u utrci za člana Predsjedništva BiH s obzirom da je protiv njega bilo 11 (stranaka). Također, Izetbegović je odbacio i navode kako druge stranke ne žele sa SDA jer ih je izigrala zaključivši da je glavni razlog što su on i SDA "stali na put" mnogim lobijima pa se oni sada "svete".

Izetbegović je na početku istakao kako nema namjeru da podnosi ostavku u stranci jer je “ostvario najbolji rezultat do sada”, ali nije mogao ništa protiv 11 stranaka koje su imale zajedničkog protukandidata Denisa Bećirovića. Također, predsjednik SDA prokomentarisao je i navode kako mnoge stranke ne žele u koaliciju sa SDA jer imaju problem s njim lično.

“Ostvari sam najbolji rezultat, ali ne mogu se izboriti protiv 11. To je jedno neprirodno stanje. Nemam namjeru podnositi ostavku niti imam neke naznake nezadovljstva u SDA, dapače. Ukoliko bi bilo takvih glasova onda bih ozbiljno razmislio. Kakva je razlika između pozicije SDA i HDZ-a kad je u pitanju Federaciji. HDZ je ‘nezamjenjiv’ jer ima potreban broj ruku u hrvatskom klubu Doma naroda, a SDA ima isto u bošnjačkom. Šta je razlog da se ‘Osmorka’ opredijelila za HDZ, a ne SDA”, upitao je Izetbegović, te nastavio:

Bakir Izetbegović (N1)

“Sve što je radio HDZ i SNSD nije problem za njih, a sve što su nama prebacivali sada je za “Osmorku” prihvatljivo. Ja sam neke od njih pitao imate li problem sa mnom lično. Niko mi to nije rekao. Volio bih da kažu gdje sam ja to lično izigrao dogovor. Problem je u ovom – mnogima smo stali na put. SNSD je imao svoje planove, kao i HDZ, i nismo dopustili da se ostvare. I međunarodna zajednica je imala planove koje nismo htjeli prihvatiti, znamo koji su to. Da li smo bili u krivu i tako zaslužili da nas odbace”.

Lider SDA je nabrojao neke kojima su “stali na put”…

“Stali smo na put lobijima poput kladioničarskog, kojeg smo htjeli oporezivati i naravno da će se svetiti. Stali smo na put lobiju koji je planirao presjeći svaki potok i rijeku, njih 300 bogatih planiralo je to da urade. Stali smo na put i onima koji su u zagađenom Sarajevu htjeli da grade još nebodera. Faruk Kapidžić je s našom instrukcijom stao na put. I naravno da se zbog toga kreira neki front protiv SDA”, ocijenio je Izetbegović.

Govoreći u vezi sa uspostavom vlasti, još jednom je ponovio stav da je SDA pobjednica opštih izbora u Bosni i Hercegovini.

“Vidjet ćemo da li ide bez SDA, mi smo pobjednici izbora. OHR se može odlučiti da ide dalje, da nađe način da ukloni SDA. Ako to urade napravili bi presedan koji će sigurno da udari i na neke druge stranke. Mislim da će to radit na drugi način”, kazao je Izetbegović i pojasnio na šta je mislio…

“Evo, SNSD i HDZ su odjednom postali kooperativni, odjednom su postali dobri momci. Kao SDA nije znala s njima, da se SDA pretvori u kočnicu koja nešto ne da, da se narod na nju naljuti. To je taktika. Kao dobar je SNSD i HDZ, ali ne valja SDA”, zaključio je Izetbegović nakon sastanka Predsjedništva SDA.

Zaključci Predsjedništva SDA:

1. Predsjedništvo SDA poziva Vladu FBiH na hitno poduzimanje mjera s ciljem ublažavanja posljedica inflacije kroz pooštravanje kaznene politike za zloupotrebe pri formiranju cijena, koja uključuje i zatvaranje prodajnih objekata koji krše propise, nastavak pružanja jednokratne pomoći stanovništvu, te povećanje iznosa namijenjenog subvencioniranju poljoprivrednih proizvođača sa trenutnih 107 miliona KM na godišnjem nivou na 200 miliona KM, koji bi se usmjerili na proizvodnju žitarica, uljarica i mlijeka.

2. Predsjedništvo SDA poziva Vladu FBiH da posredstvom Federalne uprave civilne zaštite iskoristi sve raspoložive resurse u zaštiti ljudi i imovine na područjima zahvaćenim poplavama u Unsko-sanskom kantonu.

Predsjedništvo SDA traži od Vlade FBiH da zaduži agencije za slivna područja Save i Neretve da u planovima za narednu godinu predvide sredstva namijenjena za izradu novih hidroloških studija s ciljem kreiranja strateškog plana za odbranu od poplava i potrebne infrastrukture za upravljanje i zaštitu plavnih područja (izgradnja obaloutvrda i prostora za preusmjeravanje viška voda).

3. Predsjedništvo SDA pozdravlja najavu dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini. Sve političke aktere u Bosni i Hercegovini pozivamo da naredni mandat u potpunosti posvete usvajanju zakona i odluka koje će, uz proces integracije u NATO, ubrzati evropski put naše zemlje, ojačati institucije, osigurati vladavinu prava, doprinijeti efikasnijoj borbi protiv kriminala i korupcije,  osigurati energetsku stabilnost i bolje uvjete života u Bosni i Hercegovini.

4. Predsjedništvo SDA konstatuje da je SDA ostvarila većinu postavljenih izbornih ciljeva i sa osvojenim brojem glasova se potvrdila kao pobjednička i najjača politička stranka u Bosni i Hercegovini. S obzirom na broj mandata koje je osvojila, bez SDA nije moguće uspostaviti stabilne parlamentarne većine niti tijela izvršne vlasti na nivou BiH, Federacije BiH i u većini kantona.

5. Predsjedništvo SDA smatra da formiranje snažnog probosanskog bloka nema alternativu.

Smatramo da formiranje široke probosanske koalicije treba biti nulti prioritet političkog djelovanja svih subjekata koji sebe smatraju državotvornim. Vrijeme i okolnosti u našoj državi, regionu i svijetu, zahtjevaju od svih odgovornih političkih struktura da partikularne stranačke interese, međusobne ideološke razlike, te lične nesuglasice i ambicije, u potpunosti potisnu u drugi plan i posvete se stabilizaciji prilika u interesu države Bosne i Hercegovine. Svaki drugačiji pristup ne samo da je neodgovoran prema Bosni i Hercegovini, već direktno otvara prostor političkim snagama koje su suprostavljene interesima države i njenih građana.

6. Predsjedništvo SDA posebno naglašava činjenicu da su probosanske stranke koje su zastupljene u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine dobile povjerenje od skoro 700.000 glasača. Izabrani zastupnici tih stranaka čine 60 posto Zastupničkog doma PSBiH, odnosno imaju 25 od ukupno 42 zastupnika.

Na nivou entiteta Federacija BiH procentualno učešće probosanskih snaga u Zastupničkom domu još je izraženije. Od ukupno 98 izabranih zastupnika, 78 mandata pripada probosanskim strankama. Koalicija SNSD-HDZ želi utjecaj dominantnog probosanskog bloka sa 60 posto reducirati na 33 posto u državi u tzv. „bošnjačku kvotu“. Razjedinjenost probosanskog bloka pogoduje takvim planovima, što direktno ugrožava interese države Bosne i Hercegovine i posebno bošnjačkog naroda.

7. Predsjedništvo SDA od stranaka tzv. „Osmorke“, koje su prije okončanja izbornog procesa otpočele pregovore o formiranju vlasti, traži da javnosti, umjesto brojnih „spinova“ i uopćenih formulacija, jasno i precizno predoče šta su sve prihvatile i kakve ustupke, uz četvrtog delegata SNSD-u, obećale SNSD-u i HDZ-u u pogledu izmjena Ustava i Izbornog zakona, NATO puta BiH, projekata gasifikacije kojima se jača ruski utjecaj, izgradnje srbijanske hidroelektrane Buk Bijela na Drini, izgradnje srbijansko-ruskog aerodroma Trebinje, navodnih reformi Javnog RTV servisa i Obavještajno-sigurnosne agencije, Centralne izborne komisije, kao i niza drugih pitanja koja su opravdano izazvala zabrinutost među građanima Bosne i Hercegovine.

8. Predsjedništvo SDA zadužuje sve zastupnike i zvaničnike SDA, da kroz djelovanje u parlamentima i u javnosti, bez obzira na eventualne pritiske koji mogu uslijediti, iskoriste sve raspoložive mehanizme da se suprotstave i zaustave procese i projekte koji su štetni za interese države Bosne i Hercegovine i bošnjačkog naroda.

9. Predsjedništvo SDA očekuje brzo konstituiranje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, te izbor predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH, kako bi se u što kraćem roku otpočelo sa formiranjem Vlade FBiH. S obzirom na to da kao pobjednička stranka ima većinu u Klubu Bošnjaka, SDA će jedina biti u prilici da predloži kandidata za predsjednika/potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda. SDA neće blokirati proces uspostave izvršne vlasti u Federaciji, već će isključivo insistirati da se poštuju Ustav, Izborni zakon, procedure i volja birača. Blokadu uspostave izvršne vlasti u Federaciji mogu proizvesti jedino oni koji vlast žele formirati pravnim i političkim nasiljem, ne poštujući volju Kluba Bošnjaka u Domu naroda PFBiH. Upozoravamo da bi pokušaj formiranja vlasti mimo volje većine u Klubu Bošnjaka bio opasan presedan, sa dalekosežnim posljedicama.

10. Predsjedništvo SDA od dijela međunarodnih aktera u BiH koji učestvuju u postizbornom inženjeringu traži da prestanu sa direktnim neprincipijelnim miješanjem u proces formiranja vlasti. Bosni i Hercegovini ništa dobroga ne može donijeti pristup u kojem se izlazi u susret strankama koje su u proteklom mandatu blokirale implementaciju izbora i uspostavu Vlade FBiH, kao i strankama u entitetu RS koje su pod direktnim ruskim utjecajem i koje konstantno prijete secesijom i nasrću na ustavni poredak BiH, dok se istovremeno pokušava dominantne bošnjačke stranke, koje su pobijedile na izborima, ukloniti iz vlasti, te razjediniti probosanski blok. Takav pristup će neumitno ojačati antidržavne politike, te otvoriti dodatni prostor za maligne utjecaje iz regije i Rusije. Zbog toga je začuđujuće da dio naših zapadnih partnera, kršeći vlastite principe, zanemarujući prioritete iz Milješnja Evropske komisije, presude Evropskog suda za ljudska prava i brojne rezolucije koje su usvojili palamenti naših zapadnih partnera, učestvuje u procesima koji su protivni proklamovanim ciljevima njihovih zemalja i Evropske unije.

11. Predsjedništvo SDA će nakon detaljne analize izbornih rezultata usvojiti kriterije na osnovu kojih će poduzeti potrebne korake s ciljem poboljšanja stanja u pojedinim općinskim/gradskim organizacijama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare