Izglasane veće kazne za parkiranje vozila na mjestima za invalide u BiH

Vijesti 18. apr 202318:42 0 komentara

Rigorozne kazne očekuju neodgovorne nakon što je i Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine danas dao podršku dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja. Šta će se tačno kažnjavati saznajte u nastavku teksta.

Dvije stotine KM (200 KM) za prekršaj i jedan kazneni bod, određivat će se neodgovornim vozačima, koji zaustave ili parkiraju vozila na mjestu predviđenom za osobe s invaliditetom. Još ozbiljnije kažnjavat će se oni koji na saobraćajnim znacima preboje ili na drugi način prekriju natpise na bilo kojem pismu, latinici ili ćirilici. Od 400 do čak 1.000 KM, a o svemu će biti obaviješteno i nadležno tužilaštvo.

Dopune ovoga Zakona neće još uvijek zaživjeti u praksi s obzirom na to da su u dva doma – Zastupničkom i Domu naroda usvojeni u različitim tekstovima stoga će biti neophodno da se osnuje zajednička komisija za usaglašavanje koju će činiti dio delegata i dio zastupnika, a nakon usaglašavnja u jedan jedinstven tekst biće upućeni Službenom listu BiH na konačnu objavu.

Još jedna inicijativa iz oblasti Zakona o saobraćaju, danas je izazazvala posebnu pažnju. Delegat Džemal Smajić tražio je od resornog Ministarstva da se u roku od 30 dana uklone sve, kako navodi, table koje nemaju državno obilježje iz graničnog pojasa.

“Cilj je da se uklone nelegalno postavljene table na kojima piše Dobrodošli u Republiku Srpsku obzirom da one nemaju uopće urbanističku saglasnost ili građevinsku dozvolu znamo da za takve table mora to postojati. Tamo se ne smije ništa nalaziti osim saobraćajnih znakova i osim znakova ili tabli koje na sebi sadrže obilježja države BiH”, rekao je Džemal Smajić, delegat u Klubu Bošnjaka (SBiH).

“Ono što se uvijek postavlja kao pitanje kada neko problematizuje te table na kojima postoje zvanična obilježja RS koja se koriste u skladu sa važećim zakonima, propisima koji su svi u skladu s Ustavom RS i Ustavom BiH, očigledno je da namjera nije bilo kakva humanitarna, namjera koja treba da uvede bilo kakav red, nego je namjera sitnopolitička”, istakao je Radovan Kovačević, delegat u Klubu Srba (SNSD)

Sama inicijativa nije dobila podršku prije svega nadležne komisije a nakon toga ni većine u Domu naroda BiH.

Danas su delegati stavili i definitivnu tačku na pitanja PDV-a i akciza. Glasalo se protiv izvještaja zajedničke parlamentarne komisije koja je imala zadatak usaglašavanje različitih tekstova u dva doma.

“Ostat će jedan žal, ali građani moraju nastaviti živjeti i mi svi zajedno s tim ali evo vjerujem da će imati više sluha u narednom periodu i izaći s nekim novim inicijativama”, naveo je Želimir Nešković, delegat u Klubu Srba (SDS).

Na jednoj od prethodnih sjednica većina u Domu naroda izrazila je želju da prijedloge za smanjenje akciza ili stope PDV-a na osnovne životne namirnice da novoformirano Vijeće ministara, no do danas se tako nešto nije dogodilo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!