Izgubljene arbitraže broje se stotinama miliona KM: Cijena će na kraju biti isporučena građanima

Vijesti 26. maj 202422:06 0 komentara
N1

Bosna i Hercegovina i njena elektroenergetska preduzeća u samo nekoliko godina izgubila su skoro milijardu KM zbog odštete na ime arbitražnih sporova. Najčešće nas tuže komšije iz bivših jugoslovenskih republika. Mnogi od tih sporova, poput posljednjeg u slučaju slovenačnog Vijadukta sumnjivi su bili od starta. Zbog miliona maraka štete, koje će na kraju platiti građani, niko nije odgovarao.

Prije dvadeset godina Vlada Republike Srpske dodijelila je koncesiju za gradnju dvije hidroelektrane na Vrbasu, vrijedan 165 miliona eura slovenačkom Viaductu. Kako ta firma nije ispunjavala obaveze iz ugovora, Vlada je 2013.godine potpisala drugu koncesiju sa Elektroprivredom RS, koja je u konačnici i izgradila Bočac 2. Slovenci su ipak pokrenuli arbitražni spor u Vašingtonu zbog navodne štete nastale oduzimanjem koncesionog prava. Konačna odluka Arbitražnog vijeća u Londonu je da se Viaductu mora isplatiti 90 miliona KM odštete. Ministar energetike, sve smatra neizvjesnim, ali i sumnjivim.

“Tužena je BiH, nije tužena RS niti EPRS, u formalno-pravnom smislu je obaveza prema BiH da izvrši ovu odluku. To je kompanija ili ljudi nad kojima je u Sloveniji proglašen lični bankrot. Pitanje je u korist koga će se izvršiti ta arbitražna odluka”, kazao je Petar Đokić, ministar energetike RS.

Iz advokatske kompanije koja zastupa tužioca, ranije je saopšteno da je američki fond otkupio potraživanja Viaducta, pa su oni i pokrenuli arbitražu. Odšteta bi prema sadašnjem stanju trebala biti isplaćena – njima. *2017.godine Vlada RS je potpisala sporazum sa Savjetom ministara BIH i obavezala se da će RS ako izgubi spor platiti odštetu. Ministar Đokić kaže da je to bio jedini način da se uplate sredstva i učestvuje u arbitraži.

“Vrlo složeno pitanje izvršavanja takve arbitražne odluke, prema kome, ko je tu aktivan, kancelarija Baroš ili taj engleski fond, gdje mu je već sjedište? Tada kada je Vlada odlučivala polazila je od toga da ovi (Slovenci) nisu pribavili nijedan validni dokument, nisu uplatili ništa od toga što je bila njihova obaveza, treba poći od toga da su bili firma koja je trebala da gradi projekat od preko 200 miliona KM, a da nisu imali sredstva da plaćaju zakupninu poslovnog prostora u Banjaluci, da su jedan značajan period bili u finansijskoj blokadi”, rekao je Đokić.

Ako se sve to znalo zašto se sklapao štetan i spekulativan posao, pitali su i poslanici.

“Pa, to ne može Bog, da sad imamo ne znam kakve mašine, koliko oni štete naprave, ne mogu sve štamparije svijeta para napravit. Nikad niko nije štetniji za RS bio od ovoga ministra koji je pobjegao odavde”, naveo je Nebojša Vukanović, narodni poslanik.

Ne samo Đokić, već se prst upire i u tadašnjeg ministra Željka Kovačevića, ali i u direktora HE na Vrbasu Nedjeljka Kesića.

“Koji se nisu angažovali, ili su bili saučesnici u svemu ovome?! U svakom slučaju krivično djelo koje možete pripisati je da neko zaspao za volanom, to je nesavjestan rad u službi. Za to krivično djelo je predviđena kazna zatvora i do 5 godina. Ne vidimo da je iko istražvan, pozvan na informativni razgovor. A građani će recimo ostati bez 20 vrtića koji se mogao napraviti za taj novac”, rekao je Siniša Vukelić, urednik Capitala.

Na naplatu dolaze pogrešne odluke tokom prošlih decenija, kaže Vukelić. Skeptičan je kako će sve podnijeti ionako opterećen budžet, ali i Elektroprivreda.

Sve naše izgubljene arbitraže broje se stotinama miliona KM, pa i do milijardu. Za sve izgubljene sporove niko nije odgovarao, a cijena će na kraju biti isporučena građanima.

  • Pored najnovijeg slučaja Viaduct,
  • Pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) RiTE Ugljevik izgubio je i već otplaćuje 67 miliona eura plus kamatu od oko 58 miliona eura Elektrogospodarstvu Slovenije.
  • Hrvatska Elektroprivreda mogla bi ukoliko se ne postigne dogovor, tužiti BiH za čak 100 miliona eura, zbog ulaganja u RiTE Gacko.
  • I naftni terminali Ploče svojevremeno su izgubili milionski spor od britanskog Deltagripa;
  • Elektroprivreda BIH gubila je sporove, još se pamti odšteta Štrabagu zbog HE Vranduk, a u procesu je i rješavanje slučaja Blok 7 u Tuzli.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!