“Izmjena izbornog lopovluka u BiH je bankarska garancija koju Hrvatska traži”

Regija 13. maj 202215:12 6 komentara
N1

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u današnjem obraćanju novinarima nije propustio priliku da naglasi kako ne odustaje od svog skorašnjeg ultimatuma koji podrazumijeva da Hrvatska neće glasati za finsko članstvo u NATO-u dok se ne riješi pitanje izmjene Izbornog zakona u BiH.

Kako je rekao na početku, barem to bi trebalo biti pitanje u kojem bi on i premijer Hrvatske Andrej Plenković morali biti saglasni.

“Kada bismo bili jedinstveni Plenković i ja odmah bi nas shvatili ozbiljno”, naveo je.

Ipak, naglašava da ne odustaje od ultimatuma.

“To je moja prisega. To je hrvatski Ustav, a druge gazde se igraju s njim. Ja nemam izbora, moram se boriti za elementarna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini mirnim putem, druge nema”, ponavlja on.

“Ono što je Finskoj ulazak u NATO, to je nama Bosna i Hercegovina”

Naveo je i to da ga suzdržan ton kojim mu je odgovorio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, rekavši kako ovakvi postupci nisu mudri, neće uspavati.

“O čemu se tu radi? Nije to pitanje mudrosti, to je pitanje nacionalnih interesa. Izmjena izbornog lopovluka u BiH je bankarska garancija koju Hrvatska traži. Ni u trgovinu robe u Kini ne možete ići bez garancije, morate imati jamstvo. To Hrvatska radi da bi Hrvati u BiH, izniman sigurnosni razlog za nas, mogli normalno funkcionirati i da bismo imali sigurnu situaciju. Ono što je Finskoj u ovom trenutku ulazak u NATO, to je nama Bosna i Hercegovina!”, poručio je predsjednik susjedne zemlje.

Kako kaže, jedina razlika između dva slučaja je taj što oni o BiH govore već godinama.

“Ja, glasno i dosta agresivnom da me se čuje govorim već godinu i pol dana. Ja na taj način pomažem sebi, Rusija me se ne tiče”, rekao je Milanović, odgovorivši na, sada već česte pritužbe da mu priča o BiH služi kao paravan za promociju ruskih interesa.

Kako kaže – njegovi potezi mogu se i sasvim suprotno tumačiti.

“Neko će reći da je ovo neinteligentna provokacija prema Rusiji. Ali ja sam spreman i za to dići ruku ako se prije toga pomogne Hrvatskoj, koja je saveznica i partnerica, koja je u NATO-u, a Finska nije. Mi se sada ponašamo kao da nismo država, dotakli smo moralno dno u cijeloj ovoj priči. Sad nam analitičari govore šta je mudro. Ja nisam mudar, prijek sam, nagal, neobuzdan, ali borim se za svoje! A ti mudruj”, poručuje aludirajući na riječi predsjednika sabora.

Obrušio se i na finskog ministra

Na pitanje novinara da prokomentariše riječi finskog ministra vanjskih poslova da su Finci u šoku od izjava hrvatskog predsjednika, on odgovara sebi prepoznatljivim tonom.

“Dobrodošao u klub gospodine vanjski ministre, i mi smo u šoku već nekoliko godina od vaše ignorancije i bezobrazluka. I oni su nas šokirali što ih boli neka stvar za nas već godinama. U šoku smo što se ponašaju prema nama kao da smo članica Arapske lige. I ja sam šokiran hrvatskom vladom. Dobrodošli u šokirane nacije. Kao škampi na minus osamdeset. Sad vidiš kako je, druže,”, odgovor je Milanovića finskom ministru.

Od Milanovića su prisutni mediji zatražili i objašnjenje o tome zašto mu se čini da EU nema interesa riješiti situaciju u BiH.

“Šira priča, ali neću o njoj govoriti. U biti me se ne tiče. Imam svoj problem, izvoli ga riješiti. Dok mi ne daš garanciju, ne možemo dalje. Tako se ponašaju sve države u EU kad mogu i kad imaju vlast koja ima gard, stav, karakter da se tako postavi”, naveo je.

Podsjetimo, Milanović je ranije najavio kako će smatrati izdajnicima sve one koji podrže ulazak Finske i Švedske u NATO savez, bez da to povežu sa izmjenom izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare