Izmjene Krivičnog zakona FBiH: Vraća se doživotna kazna i ukidaju pomilovanja za teška krivična djela?

Da li će femicid, lišenje života iz samilosti biti uvedena kao nova krivična djela u FBiH? Koji su prijedlozi za proširenje izbora sigurnosnih mjera koje se mogu ili moraju primijeniti prema učiniteljima određenih krivičnih djela? Predloženim izmjenama Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine uvodi se institut doživotnog zatvora umjesto dosadašnjeg dugotrajnog zatvora (20-45 godina) za najteža krivična djela ili krivična djela učinjena sa posebnom brutalnošću i svirepošću. O izmjenama Krivičnog zakona FBiH govori predlagač Dennis Gratz - zastupnik u Parlamentu FBiH.

Gratz je kazao da smo i ranije imali institut doživitnog zatvora.

“Većina zemalja Evrope i svijeta imaju institut doživotnog zatvora, koji je sankcija sa visoko simboličnim karakterom. Daje se vrlo rijetko i daje se za najbrutalnija, najsvirepija i najgore izraze nasilja u našem društvu. Smatram da je naophodno da naše promjene budu refleksija onoga što je trenutno neophodno u našem društvu, a to je adekvatno odgovorimo na ovo što nam se dešava. Pooštravanje sankcija je minimum, s obzirom da mi sa Krivičnim zakonom FBiH kakav je sada nismo postigli potreban rezultat – ne samo da sankcionišemo počinitelje krivčnih djela, već i da ih sprečavamo u budućnosti da ih čine. Nažalost, određeni pojedinci se trajno trebaju skloniti iz društva”, kazao je.

Dodaje da bi se ovim izmjenama zakona amnestija i pomilovanje isključili iz ovakvih krivičnih djela.

“Ne vidimo razloga da neko ko je počinio ubistvo ili nanio tešku tjelesnu povredu sa smrtnim ishodom bude amnestiran ili pomilovan,” istakao je.

Pojašnjava da predložene dopune zakona imaju tri segmenta.

“Jedan dio je uvođenje doživotnog zatvora, drugi dio je generalno pooštravanje sankcija i treći segment je uvođenje novih krivičnih djela. Ne treba pisati novi zakon, ne treba pisati poseban zakon za uvođenje novih krivičnih djela. Ja sam protiv uvođenja femicida kao posebnog zakona, jer bi time dodatno stigmatizirali žene kao žrtve. Trebamo samo uvesti jednu promišljenu odredbu, gdje ćemo propisati višu kaznu i time onemogućiti da se nasilje u porodici sa smrtnim ishodom sankcioniše manje, nego femicid kao ubistvo jedne žene ako je poseban emocionalni odnos”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare