Izmjene Zakona o VSTV-u: Kako odsjeći granu na kojoj sjediš?

Vijesti 09. jun 202322:26 0 komentara
N1

Koga god pitate šta je ključni problem u državi, reći će pravosuđe. Društvo neće promijeniti korumpirani, skloni neradu, pod političkim utjecajem sudije i tužioci. Svjesni problema, međunarodni akteri uređivanje ove oblasti označili su kao "broj jedan" prioritet bh. vlastima. No, kako odsjeći granu na kojoj sjediš?

“I onda očekujemo od vlasti da donesu jedan takav zakon kojim bi oni odsjekli granu na kojoj oni sjede, prilično preoptimistično, tako da oni uvijek traže neki način da taj donesu zakon jer ga moraju donijeti ali da to baš ne bude toliko loše po njih, da oni još uvijek imaju politički uticaj i na sudije i na tužioce”, rekao je Siniša Vukelić, urednik Capital.ba.

A izmjene Zakona o VSTV-u kojim se pohvalilo Vijeće ministara kao reformskim podhvatom, nisu naišle na odobravanje, ni manje ni više, nego međunarodnih zvaničnika. I to većine.

“Umjesto da unaprijede transparentnost i integritet, predložene izmjene imaju potencijal da razvodne ove standarde dok, istovremeno, negiraju i svrhu i proces samih mehanizama integriteta. Osim toga, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je dana 24. maja 2023. godine razmotrilo ove izmjene i jednako tako došlo do zaključka da iste ne povećavaju integritet pravosuđa”, naveli su iz međunarodne zajednice.

O čemu je riječ? Nedovoljno ozbiljno je tretiran sukob interesa, i ograničen je isključivo na najuže članove porodice koji se eventualno prijavljuju na funkcije u pravosuđu. Prepreka nema za širu porodicu. Problem su ponovo i imovinski kartoni sudija i tužialca, napominju u Transparency International.

“Sada je izbačena odredba da se objavljuju informacije o članovima porodice nosilaca pravosudnih funkcija o imovinskim kartonima i druga stvar koja se tiče same provjere gdje su unešene određene izmjene u smislu po kojim zakonima će se vršiti provjera što može potencijalno dovesti do ograničavanja uopšte mogućnosti da se vrše efikasne provjere tačnosti podataka iz imovinskih kartona”, kazala je Ivana Korajlić iz organizacije Transparency International.

Sporno je, kaže Korajlić, i način na koji će se provjeravati rad sudija i tužilaca. Nove izmjene nisu se pomakle daleko od aktuelnog sistema Ureda disciplinskog tužitelja, na koji se, napominje, može vršiti pritisak. Nacrt je spreman za Parlament, no je li Parlament spreman za ovu priču.

“Vijeće ministara ide u potpuno pogrešnom smjeru od onoga što su bile preporuke koje su bile formulisane u formi Nacrta, te preporuke su u potpunosti brisane usvojena je jedna druga forma, vidjet ćemo u narednom periodu šta će biti, to je posao Vijeća ministara oni treba da odgovore”, rekao je Milan Dunović, zastupnik DF u PSBiH.

Sabina Ćudić, zastupnica NS u PSBiH, kaže kako su te izmjene nedostatne, ne ispunjavaju evropske standarde te nisu dovoljne da se ozbiljno da se obračunamo s korupcijom i konfliktom interesa u pravosuđu.

Inače izmjene Zakona o VSTV-u jedan su od 14 prioriteta koje je Evropska komisija postavila pred Bosni i Hercegovinu u jednom od Mišljenja, bez kojeg nema EU puta. Međunarodni zvaničnici smatraju da se Vijeće ministara udaljilo od ranijih preporuka Greco i Venecijanske komisije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!