Izraelska vojska: Vojni zapovjednici Islamskog džihada su “neutralizirani”

Vijesti 07. aug 202207:32 > 07:35 0 komentara
Reuters

Glavni "vojni" zapovjednici Islamskog džihada u Gazi su "neutralizirani" u zadnja dva dana u zračnim udarima izraelske vojske na tu oružanu palestinsku skupinu, saopštila je izraelska vojska u subotu.

“Vodstvo vojnog krila Islamskog džihada u Gazi je neutralizirano”, rekao je Oded Basiok, načelnik uprave za vojne operacije židovske države u saopštenju poslanom AFP-u.

U izraelskoj operaciji u Gazi ubijeno je više od 20 ljudi, među kojima šestero djece, tvrde palestinske vlasti.

Ovaj novi sukob izraelske vojske i oružanih skupina u Gazi koji je počeo u petak, najgori je od maja 2021.

Komandant iranske elitne Revolucionarne garde: Izrael će platiti visoku cijenu

Izraelske vlasti pak tvrde da je nekoliko palestinske djece poginulo u subotu navečer u Džabaliji, na sjeveru, od zalutale rakete koju je Islamski džihad, a ne vojska, ispalio na Izrael.

“Izraelske sigurnosne snage nisu gađale Džabaliju zadnjih sati”, ističe se u saopštenju ureda izraelskog premijera Yaira Lapida.

Novinari AFP-a vidjeli su u bolnici u Džabaliji trupla šest osoba, među njima troje djece.

Izraelska vojska je u subotu saopštila da se priprema za “sedmicu” zračnih udara na Gazu, napose na Islamski džihad čijih je 15 boraca ubila, kaže. Među njima i glavnog zapovjednika Tajsira al-Džabarija.

“Bitka tek počinje”, rekao je ranije Mohamed al-Hindi, vođa te oružane skupine koja raketira izraelski teritorij.

Egipatski izvori rekli su za AFP da Kairo, dugogodišnji posrednik između Izraela i oružanih skupna u Gazi, nastoji organizirati posredovanje. Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi rekao je u govoru da “neumorno” radi kako bi se mir vratio.

No na terenu se razmjena vatre nastavila u noći na nedjelju, javili su novinari France Pressea u Gazi.

Izrael “trenutačno ne pregovara o primirju”, rekao je glasnogovornik izraelske vojske.

Potonja je u petak počela izvoditi zračne udare na enklavu s 2,3 milijuna stanovnika pod blokadom u okviru “preventivnog napada” na Islamski džihad, rekla je.

Izraelske snage su uz to na Zapadnoj obali, teritoriju pod izraelskom okupacijom od 1967., uhitile 19 pripadnika skupine koju Izrael, Sjedinjene Države i Europska unija smatraju terorističkom.

Yair Lapid ističe da je ovo “ciljana protuteroristička operacija protiv neposredne prijetnje” Islamskog džihada, “produžene ruke Irana” koja želi “ubijati nedužne Izraelce”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!