Izricanje presude “ravnogorcima” za izazivanje mržnje

Vijesti 16. dec 202108:07 2 komentara
F.Z. / N1

Sud Bosne i Hercegovine zakazao je za 11 sati izricanje presude Dušanu Sladojeviću, Slavku Aleksiću i Risti Lečiću za izazivanje mržnje zbog aktivnosti koje su preduzeli na skupu “ravnogorskog” udruženja u martu 2019. godine u Višegradu.

Izricanje presude zakazano je nakon završnih riječi u kojima je Tužilaštvo zatražilo osuđujuću presudu, a Odbrane oslobađanje. Prema optužnici, Sladojević, Aleksić i Lečić su 10. marta 2019. učestvovali na skupu “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” i svojim postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

“Tužilaštvo je dokazalo da su optuženi bili svjesni da radnje koje su preduzeli 10. marta 2019. na trgu u Višegradu i Dobrunskoj rijeci… mogu dovesti do razbuktavanja mržnje”, kazala je u završnoj riječi tužiteljica Maja Ilić-Stupar.

Ona je dodala da su optuženi bili svjesni da će njihovi postupci biti dostupni velikom broju ljudi. Podsjetila je da su među uloženim dokazima i televizijski snimci dešavanja u Višegradu, na kojima se vidi postrojavanje učesnika skupa, Lečićevo pjevanje uz gusle, Sladojevićevo obraćanje učesnicima i raportiranje Aleksiću.

Tužiteljica je podsjetila na iskaze svjedoka Bakire Hasečić i Bilala Memiševića da su ih četničke uniforme i ikonografija podsjetili na dešavanja u Višegradu iz posljednjeg rata.

Odbrana Sladojevića u završnoj riječi je navela da je “Ravnogorski pokret otadžbine Srpske” registrovano udruženje, a da je jedna od njihovih programskih aktivnosti obilježavanje ravnogorske tradicije.

Kako je prošle sedmice izvijestila Balkanska istraživačka mreža BiH, odbrane su navele da se protive izmjeni optužnice, navodeći da se ne može optuženima naknadno stavljati umišljaj.

Optuženi Sladojević kazao je da mu je žao ako je svojim potezima nekog povrijedio. Naveo je da se bori za istinu i pravdu ljudi koji su stradali “bez istine i pravde”.

Bojan Veselinović, koji brani Aleksića i Lečića, kazao je da je sporna pjesma iz 1907. godine i da nema veze sa ratovima 90-ih. On je rekao da je Lečić objasnio kako je došlo do toga da otpjeva pjesmu uz gusle i da je na sudu izjavio da sada shvata da neki stihovi nisu primjereni mjestu na kojem je izvedena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare