Izvještaj: Svijet mora učiti iz grešaka nakon rata u BiH kako se ne bi ponovile prema žrtvama seksualnog nasilja u Ukrajini

Vijesti 21. sep 202312:03 0 komentara
Fena

Britanski parlament bi danas trebao razmatrati izvještaj u kojem se navodi da međunarodna zajednica mora naučiti lekcije iz grešaka nakon rata u Bosni i Hercegovini kako bi se izbjeglo da ukrajinske žrtve silovanja i seksualnog nasilja povezanog sa sukobom proživljavaju decenije traume.

Izvještaj naslova “Seksualno nasilje povezano sa sukobom u Ukrajini: lekcije iz Bosne i Hercegovine i opcije politike za Ukrajinu, Sjedinjene Države i međunarodnu zajednicu” je objavio New Lines Institute for Strategy and Policy, istraživački centar sa sjedištem u SAD-u, a neke detalje iz njega je objavio i CNN.

Ukrajinski tužioci i nezavisni istražitelji iz Ujedinjenih naroda i drugih međunarodnih organizacija tvrde da postoji sve više dokaza da ruske trupe koriste silovanje i seksualno nasilje kao dio svoje kampanje terora u Ukrajini. U izvještaju se ističu sličnosti između te kampanje i metode sistematskog silovanja koju je, kako se navodi, koristila vojska Republike Srpske tokom rata u BiH.

Ističe se da, ako svijet želi izbjeći ponavljanje traume sa kojom su se suočile žrtve u BiH, mora se prvo fokusirati na žrtve u Ukrajini. Također se navodi da su mnoge žrtve čekale decenijama prije nego što su bile spremne govoriti o zločinima, te da je većina takvih zločina prošla nekažnjena.

Autori su podcrtali da je ključno za saveznike Ukrajine da budu spremni da krivično gone počinioce u ime Ukrajine, uz objašnjenje da se to može osigurati prema Konvenciji UN-a o genocidu ili na nacionalnim sudovima prema principu univerzalne jurisdikcije, koji omogućava nacionalnim ili međunarodnim sudovima da procesuiraju pojedince za zločine protiv međunarodnog prava počinjene na drugim teritorijama.

Međunarodni krivični sud već je izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i pokrenuo istragu o navodnim ruskim ratnim zločinima u Ukrajini. Nekoliko zemalja, uključujući Litvaniju, Njemačku, Švedsku i Španiju, su otvorile istrage o navodnim ruskim zločinima.

Silovanje je bilo jedan od glavnih aspekata rata u Bosni, a ipak, kada pogledamo Dejtonski mirovni sporazum, nije bilo žena za stolom, nije bilo preživjelih seksualnog nasilja u sukobu”, istakla je Emily Prey, jedna od autorki izvještaja, za CNN.

Istakla je da bi ovi slučajevi mogli biti skupi i dugotrajni, što znači da je potrebno staviti dodatni fokus na pružanje neposredne pomoći žrtvama, uključujući psihološku i socijalnu podršku, besplatnu zdravstvenu zaštitu i besplatnu pravnu pomoć.

Možda neće vidjeti nikakav zaključak sudskog postupka 10 ili 20 godina. A osobe koje su preživjele seksualno nasilje povezano s sukobom zaslužuju više od toga. Zaslužuju pravdu za sebe, odgovornost, ali moraju i živjeti, trebaju brinuti o svojim porodicama, moraju plaćati svoje račune i treba im podrška za to”, rekla je Prey.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!