Jablanički Granit nakon stečaja ide u prodaju

Vijesti 19. apr 202320:01 0 komentara

Jedan od hercegovačkih privrednih simbola, čuveni jablanički Granit, preduzeće koje se skoro čitavo stoljeće bavi eksploatacijom i preradom granita, nakon desetogodišnjeg stečaja ide u prodaju. Stečajna dugovanja ovog preduzeća iznose preko 20 miliona KM, pa je prodaja jedini način opstanka proizvodnje granita koji krasi poznate građevine širom svijeta.

U proizvodnim pogonima Granita proizvodnja teče punom parom – no do kada, radnici nisu sigurni. Haris Haračić iza sebe ima skoro 40 godina rada u ovom preduzeću, pamti i najbolje dane kada je u ovim pogonima radilo preko hiljadu radnika.

“To je bilo kad je bila samo proizvodnja kamena, kad nije bilo uvoza, kako je počeo uvoz počela je da opada potražnja, međutim i danas je potražnja dobra. Tad su ljudi napuštali hidroelektrane i ovdje dolazili da rade jer je bilo bolje i trajalo je to dvije tri godine i onda su počele reorganizacije , pa se od jedne firme stvorilo četiri-pet firmi”, kaže Haris Haračić, rukovodilac poslovne jedinice Majdan.

Traži se kupac

Uprkos dobroj potražnji granita dugovanja se ne mogu namiriti, jedino rješenje je kažu privatizacija, stoga se traži kupac koji će uložiti sredstva u saniranje svih dugovanja preduzeća. Samim tim priča Haris bio bi mu uvezan radni staž pa bi ostvario pravo za odlazak u penziju. I nije usamljen slučaj, oko 30 radnika davno je steklo uslove za odlazak u penziju. Na pitanje zbog čega je nekadašnji privredni gigant došao u ovakvo stanje odgovaraju:

“Pa zbog kriminala, neuplaćivanja, sve se to naredalo, kad se dugovi slažu onda je to teško očistiti”, dodaje Mirza Krečinić, glavni poslovođa.

Cilj prodaje je pojašnjava stečajni upravnik, spriječiti likvidaciju preduzeća, koja je uvijek moguća i koja stalno vreba zbog dugovanja. Zbog toga se išlo u ishodovanje koncesijske dozvole, pa će tako novi vlasnik dobiti koncesiju na 25 do 30 godina.

“Bilo bi katastrofa i za Općinu i za Kanton i za Federaciju i BiH jedno takvo preduzeće zatvoriti i ugasiti pa sam predložio da se stečajnim planom pokušaju stvoriti preduslovi za rješenje svih sudskih postupaka, rješenja po pitanju statusa imovine, nekretnina, opreme, da se pokuša Granit prodati odnosno da se nađe partner, kupac koji će uložiti sredstva za saniranje preostalih obaveza i za modernizaciju opreme”, kaže Abid Šarić, stečajni upravnik.

Granit se prodaje kao cjelina, sa svim pravima i obavezama koje ima na dan zaključenja Ugovora o prodaji, pa stoga tvrdi Hasić radnike ne treba brinuti da li će ostati bez posla.

“Trebalo bi da se prodaja odrazi bolje po nas da u tom čitavom dugu imamo i mi svoja potraživanja, valjda ćemo ih i naplatiti”, ističe radnik Aldin Zukić.

Uprkos svemu jablanički granit veoma tražen

Mašine kojima rade stare su preko dvadeset godina, a troškovi za njihovo održavanje su ogromni, no uprkos lošim uslovima rada, jablanički granit veoma je tražen, naročito u Srbiji, a krasi i brojne poznate građevine u svijetu kao što su zgrada bečke Opere ili Gradska vijećnica u Berlinu.

Do 8. maja dokad je otvoren oglas o prodaji trebala bi biti poznata sudbina radnika i preduzeća. Radnici se nadaju da će ostati na svoijim radnim mjestima, da će im biti uvezan radni staž, isplaćena dugovanja, te da će ovaj hercegovački privredni simbol nastaviti sa proizvodnjom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!