Jake policijske snage osiguravaju BH Povorku ponosa kako bi sve prošlo bez incidenta

Vijesti 22. jun 202417:28 0 komentara
N1

Na održavanju pete BH Povorke ponosa prisutan je i veliki broj pripadnika policije koji se brinu da i ovogodišnje okupljanje prođe bez ikakvih incidenata.

Osim velikog broja policijskih službenika prisutan je i veliki broj vozila na terenu kao i policija na motoru. Policija će sve vrijeme čuvati skup i brinuti da sve protekne u najboljem redu.

N1

Ranije su prije održavanja BH Povorke ponosa iz MUP-a KS podsjetili na pravila koja važe za učesnike.

“Podsjećamo da je na javna okupljanja zabranjeno nositi bilo kakvo vatreno ili hladno oružje, pirotehnička sredstva, kao i druge predmete koji mogu biti opasni po druge posjetioce. Napominjemo da je na dijelu saobraćajnica, i u neposrednoj blizini, gdje je planirano održavanje javnog skupa u pokretu zabranjeno korištenje dronova”, naveli su iz MUP-a KS.

Podsjećamo, u Sarajevu se danas održava peta BH Povorka ponosa pod sloganom “Volim da se ne bojim”. Okupljanje učesnika ispred Historijskog muzeja već je počelo, a oni će se od ovog mjesta kretati sve do trga Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta. Očekuje se 2.000 do 3.000 učesnika.

N1

Kako javlja reporter N1 sa terena, u 16:00 sati su kapije otvorene i očekuje se veliki broj ljudi. Pripadnici LGBTIQ+ su istakli da im je to veoma bitno i fokus im je na strahu koji osjećaju u našoj državi i zato im je moto ovogodišnjeg okupljanja “Volim da se ne bojim”. Prema Ustavu BiH je dozvoljeno okupljanje svim grupama koje to žele.

Počelo okupljanje učesnika BH Povorke ponosa ispred Historijskog muzeja u Sarajevu

Također su prisutni donijeli i veliki broj transparenata sa porukama “Naša ljubav nije grijeh”, “Želimo okupljanje bez policijske izolacije”, “Oslobodimo institucije od homofobije”, “Glas protiv fašizma” i mnoge druge. Nose se i LGBTQI+ te zastava Palestine koja, kako su naveli učesnici, simbolizira otpor.

Novinar N1 je podsjetio i na izvještaj kada je riječ o pravima ove populacije u BiH pa je tako ustanovljeno da je u Federaciji BiH evidentna stagnacija, a u Republici Srpskoj nazadovanje.

Gay bračni par iz BiH: “Išao sam psihijatru da me izliječi od homoseksualnosti, on mi je spasio život”

Kako je ranije najavljeno, šetnja pripadnika LGBTIQ+ zajednice, aktivista i građana počinje u 18:00 sati i planirana je sljedećom rutom: Pozornica kod Historijskog muzeja – Zmaja od Bosne – Hiseta – Obala Kulina bana – Kulovića – Trg Susan Sontag.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!