Počelo okupljanje učesnika BH Povorke ponosa ispred Historijskog muzeja u Sarajevu

Vijesti 22. jun 202416:09 0 komentara
N1

U Sarajevu se danas održava peta BH Povorka ponosa pod sloganom "Volim da se ne bojim". Okupljanje učesnika ispred Historijskog muzeja već je počelo, a oni će se od ovog mjesta kretati sve do trga Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta. Očekuje se 2.000 do 3.000 učesnika.

Kako javlja reporter N1 sa terena, u 16:00 sati su kapije otvorene i očekuje se veliki broj ljudi. Pripadnici LGBTIQ+ su istakli da im je to veoma bitno i fokus im je na strahu koji osjećaju u našoj državi i zato im je moto ovogodišnjeg okupljanja “Volim da se ne bojim”. Prema Ustavu BiH je dozvoljeno okupljanje svim grupama koje to žele.

Također su prisutni donijeli i veliki broj transparenata sa porukama “Naša ljubav nije grijeh”, “Želimo okupljanje bez policijske izolacije”, “Oslobodimo institucije od homofobije”, “Glas protiv fašizma” i mnoge druge.

Novinar N1 je podsjetio i na izvještaj kada je riječ o pravima ove populacije u BiH pa je tako ustanovljeno da je u Federaciji BiH evidentna stagnacija, a u Republici Srpskoj nazadovanje.

Kako je ranije najavljeno, šetnja pripadnika LGBTIQ+ zajednice, aktivista i građana počinje u 18:00 sati i planirana je sljedećom rutom: Pozornica kod Historijskog muzeja – Zmaja od Bosne – Hiseta – Obala Kulina bana – Kulovića – Trg Susan Sontag.

Peta Bh. povorka ponosa bavi se temom nasilja nad LGBTIQ+ osobama u Bosni i Hercegovini, odnosno teži približiti društvu koliko nasilje utječe na svakodnevno življenje slobodnog i autentičnog života LGBTIQ+ osoba. I ove godine to će im biti glavni fokus kao i borba protiv predrasuda.

Na skup je dozvoljeno unijeti LGBTIQ+ i zastavu Palestine koja, kako su naveli organizatori, predstavlja simbol otpora.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Za vrijeme trajanja programa bit će izmijenjen i saobraćaj. U vremenu od 18:00 sati do 21:00 sat u ulicama koje obuhvataju rutu kretanja učesnica i učesnika javnog skupa u pokretu BH Povorka ponosa – od Historijskog i Zemaljskog muzeja, ulicama Zmaja od Bosne – Hiseta – Obala Kulina Bana – Kulovića, do Trga Susan Sontag, ispred Narodnog pozorišta – saobraćaj će biti obustavljan etapno – u skladu s prolaskom učesnika manifestacije, te procjenom policijskih službenika koji će vršiti osiguranje skupa i regulisati saobraćaj.

U Sarajevu uskoro počinje BH Povorka ponosa, očekuju se dvije do tri hiljade učesnika

“Podsjećamo da je na javna okupljanja zabranjeno nositi bilo kakvo vatreno ili hladno oružje, pirotehnička sredstva, kao i druge predmete koji mogu biti opasni po druge posjetioce. Napominjemo da je na dijelu saobraćajnica, i u neposrednoj blizini, gdje je planirano održavanje javnog skupa u pokretu zabranjeno korištenje dronova”, naveli su iz MUP-a KS.

Također, izmijenjeno je i odvijanje javnog gradskog saobraćaja, detaljnije o tome možete čitati na ovom linku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!