Jedan pedofil u bijegu, drugi vraćen u pritvor nakon nove prijave za silovanje: Šta je sa registrima u BiH?

Vijesti 08. nov 202319:45 1 komentar
GP Maljevac

Izmicanje pravdi nažalost vrlo je česta pojava. Za pedofile posebno. U Velikoj Kladuši uhapšen je ranije osuđivani silovatelj Senad Mustedanagić. Policiji je prijavljeno novo krivično djelo silovanja. U Hrvatskoj se ovakve i slične osobe nalaze u registru lica koja su pravosnažno osuđena za krivična djela zloupotrebe i polnog nasilja nad djecom. U Federaciji Bosne i Hercegovine takvog registra nema.

Opće je poznata činjenica da su osobe koje imaju parafiliju, kolokvijalnim jezikom rečeno pedofili, neizlječivi i da su samim tim povratnici u krivična djela. I nejasno je zašto zakonodavci nisu usvojili registar koji bi zaštitio djecu.

“Te osobe jesu evidentirane u kaznenim i operativnim evidencijama i osim registra seksualnih prestupnika i pedofila, potreban je i veći i bolji rad policije na terenu. Ako se već zna da je pedofil na nekom području da se njegovo kreatnje evidentira, da se donesu određene mjere zabrane od strane suda, prilazak školi, korištenje interneta. Sve te sitnice su nedefinisane”, podsjeća nas inspektor za cyber kriminal Federalne uprave policije Saša Petrović.

Društvo bi se osjećalo sigurnije kada bi se osobe poput Mustedanagića nadzirale i pratile.

U entitetu Republika Srpska je 2018. uspostavljen Registar lica koja su pravosnažno osuđena za krivična djela zloupotrebe i polnog nasilja nad djecom.

“Ovdje su upravo sva lica koja su pravosnažno osuđena za sva krivična djela koja se odnose na bilo koju vrstu seksualnog nasilja nad djecom, bilo da se radi o polnom nasilju, dječijoj pornografiji ili nekom drugom krivičnom djelu iz te oblasti. Registar je tačno propisao na koji način se vode ove evidencije i vode se pri Upravi kriminalističke policije i zakon je propisao i obaveze lica koja se nalaze u ovom registru, obaveze javljanja u policijsku stanicu u mjestu prebivališta, kao i zabranu prilaska lica iz registra mjestima gdje se okupljaju djeca, a to su prije svega škole, predškolske ustanove, ali i druge ustanove gdje dolaze djeca. U slučaju da se oni pojave tu postoje čak i mjere i sankcije ne samo lišenje slobode, nego i novčane kazne”, pojasnila je Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću.

Ukoliko bi se donio u FBiH zakon i registar bi zaštitio djecu i na druge načine. Ovaj registar nameće i obavezu da prilikom prijema u radni odnos osoba koja imaju kontakt sa djecom, poslodavci provjere da li se one nalaze Registru.

Opširnije u priči Sanele Dujković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare